Γνώμες

Τεκίλα το Μεξικάνικο Νέκταρ, – πώς πίνεται και πώς φτιάχνεται;

Τεκίλα το Μεξικάνικο Νέκταρ, – πώς πίνεται και πώς φτιάχνεται;

Αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από αυτό το τραπέζι που δημιούργησε το περιοδικό esquire το όποιο απαρτίζονταν από τέσσερις τεκιλολόγους παλαιάς κοπής, που γεύονται αυτόν το φυσικό χυμό από το φυτό αγαύης για πάνω από δέκα χρόνια και θεωρούνται ειδικοί στο είδος τους.

agauhΤα συμπεράσματα βεβαία προέκυψαν από τις εμπειρίες τους και δε βασίζονται σε κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, όμως κι αυτά έχουν  τη δική τους αξία και βοηθούν τον επίδοξο τεκιλοπότη να καταλάβει τι πρέπει να πιει, ανάλογα με πάντα με τη διάθεση του, τα γούστα του, αλλά και το πορτοφόλι του.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πίνοντας τεκίλα;

Σκοπός όλης αυτής της ποτοποιημένης αλκοολικής έρευνας, που βασίστηκε όπως προείπαμε στη χρόνια εμπειρία από κατανάλωση του συγκεκριμένου ποτού, ήταν να βρει την ιδανική αναλόγια για αφομοίωση του 100 % της αγαύης, από τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάτι που έρχεται μέσα από  τέσσερις επίσημες κατηγορίες γήρανσης, που θα τις βρούμε πίσω από την ετικέτα σε κάθε μπουκάλι και είναι οι: blanco, reposado, Añejo, αλλά  και το σχετικά πιο νέο extra Añejo.

Επίσης υπάρχουν και δυο υποκατηγορίες της ορεινής και της πεδινής που δεν υπάρχουν στις ετικέτες. Η πρώτη δημιουργείται από φύλλα αγαύης που καλλιεργούνται στα ηφαιστειακά υψίπεδα στο τμήμα του Μεξικού, κάτι που κάνει το ποτό της τεκίλα, να τείνει να είναι πιο φωτεινό, πιο όξινο, με νότες άλμης, ελιές και πράσινο πιπέρι να αναμιγνύονται μαζί του κατά διάρκεια της παρασκευής. Ενώ η δεύτερη, δημιουργείται και αυτή από φύλλα αγαύης, που καλλιεργούνται όμως αυτή τη φορά, στο οροπέδιο γύρω από τη Γκουανταλαχάρα και τη κάνουν να είναι γενικά πιο φρουτώδες αλλά και παχύρρευστη, με μια μυρωδιά από τροπικά funk να κυριαρχεί πάνω από το ποτήρι, στο όποιο σερβίρεται.

Blanco

blanko'tekqkilaΑυτή η κατηγορία  μπορεί να ξεκουραστεί σε οποιοδήποτε είδος του δοχείου μέχρι 60 ημέρες πριν από την εμφιάλωση.

Highland Blanco

Highland Blanco

El Tesoro Platinum: Απότομη και ζωντανή και έντονη ενώ η τιμή της είναι γύρω στα  $ 38.

Blanco Πεδινή

Blanco Lowland

Arette Blanco Suave: φρουτώδες και δροσερή με τιμή στα $ 50.

Reposado

Reposado τεκίλα

Ηλικίας 60 ημερών έως ενός έτους. (Αυτή είναι η αγαπημένη μας κατηγορία: Η βελανιδιά κατά τη γήρανση  γλυκαίνει το αποσταγμα χωρίς να σκοτώνει την αγαύη, όπως συμβαίνει συχνά με το añejos.)

Highland Reposado Νο 1

Highland Reposado Νο 1

Siete Leguas: αλευρώδεις και φωτεινό – ωραία και μόνο με $ 42.

Highland Reposado Νο 2

Camarena 1 Highland Reposado Νο 2

Gran Centenario: εδώ γευόμαστε ένα ορεινό μπαχαρικό συναντά πεδινές δροσερές γειώσεις και αναμειγνύονται σε ένα μπουκάλι των  $ 53.

Πεδινή Reposado Νο 1

Lowland Reposado No. 1

Αλάμπρα: Ομαλή και απόλυτα κομψό με  $ 58

Πεδινή Reposado Νο 2

Lowland Reposado No. 2

Curevo Tradicional: Σύκα και σοκολάτα προσδίδουν τεράστια γευστική αξία με  $ 25. Ηλικίας από ένα έως τρία έτη και αποθηκευμένο σε δρύινα βαρέλια  αυτό το είδος μας δίνει μια ξεχωριστή και αξέχαστη γεύση

Añejo

Añejo

Ηλικίας τριών  χρόνιων αποθηκευμένο και αυτό σε δρύινα βαρέλια όμως με κάπως πιο παραδοσιακή γεύση είναι κάπως στυφό και αυτό που θα λέγαμε πιο αντρικό.

Highland Añejo

Highland Añejo

Chinaco: με γεύση σε κόβει σαν μαχαίρι και που ισορροπεί μεταξύ των πλουσίων αρωμάτων, αλλά και της άγριας Αγαύης το μπουκάλι αυτό έχει περίπου $ 60.

Πεδινή Añejo

Añejo

Herradura:Απαλή , αλλά με ένα ωραίο διακριτικό  τσίμπημα και τιμή $ 50.

Extra Añejo

Extra Añejo

Ηλικίας πάνω από τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια και μερικές φορές αναμεμεμιγμένη με άλλες τεκίλες παλαιότερης ωρίμανσης, άπλα υπέροχο

Highland Extra Añejo

Highland Extra Añejo

Gran Centenario Leyenda: Όπως θυμίαμα – πραγματικά καλό θυμίαμα που θα ζήλευαν και οι παπάδες με τιμή τσουχτερή και απλησίαστη να κυμαίνεται περίπου στα  250 δολάρια.

Πεδινή Extra Añejo

pedini Extra Añejo

Cabo Uno: εδώ τα επίπεδα της βανίλιας και των μπαχαρικών προσδίδουν εκ των προτέρων επιπλέον χαλάρωση στη στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο  σε ένα ώριμο φινίρισμα που κάνει 250 δολάρια να μοιάζουν ικανοποιητικά μπροστά σε αυτή τη γευστική ηδονή που σου προκαλεί η κάθε γουλιά.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews