Ελλάδα

Τέλειωσε πριν αρχίσει το Eurogroup

Τέλειωσε πριν αρχίσει το Eurogroup

Οι Γερμανοί μπλoκάρουν τη συζήτηση και το χαρακτηρίζουν ανεπίσημο. Βέβαιο θεωρείται το βέτο σε κοινό ανακοινωθέν

Να μπλοκάρει και να δυναμιτίσει το έκτακτο Eurogroup επιχειρεί από νωρίς το πρωί η γερμανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, με στόχο αφενός να μην επισημοποιηθεί η υποβολή της ελληνικής πρότασης για νέο πρόγραμμα. Όλα αυτά στη σκιά των περιφερειακών εκλογών στο Αμβούργο την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούν να κρατήσουν τη συζήτηση ανεπίσημη, καθώς θεωρούν ότι η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι αποτελούν εξωθεσμική παρέμβαση στον θεσμό, κι αυτό γιατί θέλουν πάση θυσία να αποφύφύγουν διπλωματικές επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν αν ανοίξει η συζήτηση χωρίς πρώτα να έχουν τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα.

Ετσι το σημερινό έκτακτο Eurogroup δεν αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση καθώς στην πραγματικότητα η Γερμανία θα υποσκάψει την ίδια την υπόσταση της συνάντησης πυροδοτώντας εν ανάγκη και σύγκρουση ώστε να τελειώσει χωρίς κανένα διάλογο η συνάντηση των υπουργών οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο η φωτιά θα συνεχίσει να καίει και να απειλεί και τα χλωρά καθώς οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την επίλυση της κρίσης, που θα έχει σαν άμεσο επακόλουθο βουτιά στα χρηματιστήρια, το ευρώ και εκτόξευση των spreads των ομολόγων πέραν των ελληνικών και άλλων που φαίνεται να παραμένουν σε επικίνδυνες ζώνες.

Το έκτακτο Eurogroup θεωρείται ήδη λήξαν, καθώς η Γερμανία θέλει μόνο να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπλοκάρει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντων. Σε τέτοιο κλίμα αμφίβολο θεωρείται αν οποιοσδήποτε από τους συμμετέχοντες θα προβεί σε δηλώσεις καθώς θα κινδυνεύει να θεωρηθεί εμπρηστικός και θα κατηγορηθεί ότι θέτει την Ευρώπη σε κίνδυνο.

πηγή: sofokleousin.gr / Χρήστος Φράγκου

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews