Κόσμος

Τέλος διώξεων σε βάρος ακτιβιστών της Greenpeace στη Ρωσία

Τέλος διώξεων σε βάρος ακτιβιστών της Greenpeace στη Ρωσία

Προς το τέλος της βαίνει η οδύσσεια των 30 ακτιβιστών της Greenpeace που κατηγορήθηκαν και προφυλακίστηκαν για «χουλιγκανισμό» στη Ρωσία εξαιτίας της διαμαρτυρίας τους στην Αρκτική, σε μία υπόθεση που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή. Βάσει του νέου νόμου περί αμνηστίας -που οδήγησε επίσης στην αποφυλάκιση των μελών των Pussy Riot- η ρωσική Δικαιοσύνη άρχισε να βάζει τέλος στις διώξεις σε βάρος των ακτιβιστών.

Ο πρώτος ακτιβιστής που ενημερώθηκε για την απόσυρση των εις βάρος των κατηγοριών είναι ο Άντονι Πέρετ από το Νιούπορτ της Ουαλίας, ο οποίος ετοιμάζεται ήδη να αναχωρήσει από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το BBC.

Αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η απόσυρση των κατηγοριών και σε βάρος των υπολοίπων μελών της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης.

Ο εκπρόσωπος της Greenpeace Άαρον Γκρέι-Μπλοκ διευκρίνισε ότι οι ακτιβιστές θα είναι ελεύθεροι να αναχωρήσουν από τη Ρωσία μόλις σφραγίσουν το διαβατήριό τους οι υπηρεσίες μετανάστευσης.

Εκ των 30 ακτιβιστών που τέθηκαν υπό κράτηση οι 26 δεν είναι Ρώσοι πολίτες. Δεδομένου ότι συνελήφθησαν στη θάλασσα από Ρώσους κομάντος, δεν έχουν στα διαβατήριά τους βίζα που να δείχνει ότι μπήκαν νόμιμα στη Ρωσία και συνεπώς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Ξέρουμε πως οι σφραγίδες αυτές θα ήταν το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο και ελπίζουμε ότι θα έρθουν γρήγορα, όμως μέχρι τότε, δεν μπορούμε να πούμε πότε θα φύγουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου της Greenpeace υπέγραψαν τη Δευτέρα έγγραφο, στο οποίο δήλωναν ότι δεν αντιτίθενται στην αμνηστία, η οποία ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ρωσικό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την ψήφιση του Συντάγματος της χώρας.

Πηγή: in.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews