Κοινωνία

Θεοδωράκης: Θέλουμε 10% για να αλλάξουμε τη χώρα

Θεοδωράκης: Θέλουμε 10% για να αλλάξουμε τη χώρα

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απόψε το βράδυ έδωσε την τελευταία του προεκλογική ομιλία στο Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. Φωκιανός».

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι την εκδήλωση προλόγισε ο Νικήτας Κλιντ, ιδρυτικό μέλος των Active Member κι ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής Hip-Hop σκηνής και φίλος του αδικοχαμένου Παύλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής.

«Πριν από 2 χρόνια ο Παύλος Φύσσας ένας άλλος μουσικός από το Κερατσίνι δολοφονήθηκε από την εγκληματική και νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Βρίσκομαι εδώ ώστε να κάνω ότι μπορώ για να μην βγει τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, όπως λέγεται μεθαύριο ότι ίσως συμβεί. Γιατί αυτή είναι η ντροπή και όχι τα «ναι» και τα «όχι», τα μνημόνια, τα αντιμνημόνια».

Αμέσως μετά ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «θέλουμε 10%. Θέλουμε τις 30 έδρες γιατί εμείς ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Θα τις χρησιμοποιήσουμε για να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη η κόκκινη γραμμή του κινήματος είναι ότι  «το Ποτάμι υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων να διεκδικήσουν μια θέση ευθύνης στην κρατική μηχανή. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν στις θέσεις ευθύνης οι 5.000 κομματικοί υπάλληλοι του παλαιοκομματικού συστήματος. Ο όρος του Ποταμιού είναι ότι δεν θα έχουν το πάνω χέρι οι κομματικοί στρατοί. Αν το Ποτάμι πάρει 10% οι κομματικοί μηχανισμοί θα λουφάξουν».

Αναφερόμενος στις λύσεις που έχει να προτείνει το Ποτάμι είπε τα εξής:

«Επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας, δωρεάν πρόσβαση των ανέργων, των φτωχών, των ηλικιωμένων σε ένα πρόγραμμα υγείας, σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, γεύματα για τους φτωχούς, εγγύηση θέσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλες τις οικογένειες για να μπορεί η μητέρα να βγει εκ νέου στην αγορά εργασίας. Η έγνοια μιας κοινωνίας που θέλει να αναπτυχθεί είναι να μην υπάρχουν στον δρόμο άνθρωποι πεσμένοι και παρατημένοι».

Aκόμη κατέθεσε και άλλες προτάσεις του Ποταμιού ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων, μείωση κόστους ενέργειας, δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας διότι πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε, επιδότηση των προσλήψεων με μείωση της φορολογίας και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Κλέινοντας την ομιλία του τόνισε πως «αν θέλεις το Ποτάμι στην κυβέρνηση, πρέπει να ψηφίσεις Ποτάμι. Πρέπει ο κόσμος να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να πει: τους πληρώσουμε ακριβά, τώρα η χώρα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει όλοι να φωνάξουμε: πρώτη φορά στα σοβαρά. Το παρελθόν θα ηττηθεί».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη είναι τα εξής:

-Σ’ αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σε όσους λένε ότι μπορούμε να κάνουμε πλάκα με την ψήφο μας και να ψηφίσουμε και κανέναν φασίστα για να διαλύσει τη βουλή. Τέτοιες μέρες πριν από δυο χρόνια βρισκόμουν στα στενά που έκανε τις βόλτες του ο Παύλος Φύσσας. Μιλούσαμε από την πρώτη στιγμή για πολιτικό έγκλημα. Τότε που ακόμα σιωπούσε το πολιτικό σύστημα. Κι αυτό δεν το είπαμε από τη σιγουριά των γραφείων μας, αλλά από τους δρόμους του Κερατσινίου.

-Ναι! Θέλουμε 10%. Θέλουμε τις 30 έδρες γιατί εμείς ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Θα τις χρησιμοποιήσουμε για να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Όλα αλλάζουν όταν εμείς αλλάζουμε. Είναι παράλογο να κάνεις ξανά και ξανά τα ίδια λάθη και να πιστεύεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στη χώρα από μόνα τους. Πρέπει οι Έλληνες να αποφασίσουν για το μεγάλο βήμα και να στηρίξουν τη νέο, σύγχρονο κίνημα στο πολιτικό σύστημα της χώρας: το Ποτάμι.

-Την Κυριακή θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα βρεθεί η χώρα. Θα γυρίσουμε στον Γενάρη του 2015 στον αυτοσχεδιασμό και την καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ή θα γυρίσουμε στο 2013 τότε που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πετούσαν στο καλάθι των άχρηστων τις μεταρρυθμίσεις, επέβαλλαν λιτότητα και χαντάκωναν την κοινωνία. Εμείς θέλουμε να πάμε μπροστά και να μην επιστρέψει η χώρα στα λάθη του παρελθόντος.

-Χρειαζόμαστε 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του πολιτικού συστήματος και όχι να προστατεύει τα δικά του παιδιά. Μόνο τότε θα επιστρέψουμε στις συνθήκες του 2008. Χρειαζόμαστε δηλαδή 1.000.000 θέσεις εργασίας. Αυτό είναι ο οδηγός της πολιτικής του Ποταμιού.

-Εμείς θέτουμε τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, δουλειές. Δεύτερον, σύγκρουση με τη διαφθορά που υπάρχει παντού. Τρίτον, επανάσταση στην Παιδεία. Δημιουργία πρότυπων σχολείων στις φτωχές περιοχές, σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Αν αυτές οι προϋποθέσεις γίνουν αποδεκτές από το νικητή των εκλογών τότε το Ποτάμι θα βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση.

-Υπάρχει και μια μεγάλη κόκκινη γραμμή: το Ποτάμι υπερασπίζεται μια ανοικτή διακυβέρνηση. Υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων να διεκδικήσουν μια θέση ευθύνης στην κρατική μηχανή. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν στις θέσεις ευθύνης οι 5.000 κομματικοί υπάλληλοι του παλαιοκομματικού συστήματος. Ο όρος του Ποταμιού είναι ότι δεν θα έχουν το πάνω χέρι οι κομματικοί στρατοί. Αν το Ποτάμι πάρει 10% οι κομματικοί μηχανισμοί θα λουφάξουν. Θα καταλάβουν ότι η κοινωνία επιβάλλει να βγουν μπροστά οι άξιοι.

-Έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση. Να προστατεύσουμε τους χαμένους των μνημονίων. Ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη, αλλά με προστασία αυτών που έχουν χάσει τα πάντα, τους άνεργους και τους μικρομεσαίους. Την περασμένη Τετάρτη παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό τις προτάσεις και τις λύσεις μας. Ιδού λοιπόν: επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας, δωρεάν πρόσβαση των ανέργων, των φτωχών, των ηλικιωμένων σε ένα πρόγραμμα υγείας, σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, γεύματα για τους φτωχούς, εγγύηση θέσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλες τις οικογένειες για να μπορεί η μητέρα να βγει εκ νέου στην αγορά εργασίας. Η έννοια μιας κοινωνίας που θέλει να αναπτυχθεί είναι να μην υπάρχουν στον δρόμο άνθρωποι πεσμένοι και παρατημένοι.

-Λέμε ακόμη: επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων, μείωση κόστους ενέργειας, δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας διότι πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε, επιδότηση των προσλήψεων με μείωση της φορολογίας και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πράγμα που μπορούμε να πετύχουμε αν σταματήσουμε να κυνηγάμε την υποδιαστολή στις φορολογικές δηλώσεις κι αν σταματήσουν οι κομματικές εξυπηρετήσεις.

-Υπάρχει ένα λάθος. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τους οικονομικούς δείκτες, αλλά και τους κοινωνικούς. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρώπη, πέρα από τα πακέτα που ετοιμάζει, να σκεφτεί τα εξής: Πρώτον, ότι υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των ανέργων από ευρωπαϊκά επιδόματα. Οι άνεργοι σε μια χώρα με ανεργία πάνω από 10% πρέπει να επιδοτούνται από την Ε.Ε. Δεύτερον, ότι χρειάζονται ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων. Αλλά αυτά δεν τα διεκδικείς ζητώντας την προστασία των κομματικών παιδιών και φίλων σου. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή κυβέρνηση που θα δείξει στην Ευρώπη ότι στην Ελλάδα κάνουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

-Η χώρα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να γίνει διατροφικά αυτάρκης. Να δημιουργήσουμε το brand name Ελλάδα. Η χώρα θα σωθεί από τον ήλιο, τη θάλασσα και το χωράφι. Αρκεί να βάλουμε στις θέσεις κλειδιά τους ανθρώπους που γνωρίζουν. Σε όλες τις χώρες επιλέγουν τους ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο που καλούνται να υπηρετήσουν. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκείνους που έχουν παράγει, έχουν δουλέψει και έχουν δημιουργήσει να κυβερνήσουν το τόπο.

-Ο πολίτης έχει να επιλέξει μεταξύ τριών: εκείνων που θέλουν την απομόνωση, εκείνων που έχουν κυβερνήσει και έχουν φέρει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και του Ποταμιού. Εμείς είμαστε η τρίτη επιλογή που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί. Η διαφορά είναι απλή: είναι εκείνοι που έχουν ως επίκεντρο το κόμμα τους κι εμείς που έχουμε ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

-Βγήκαν οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης και είπαν ότι έχουν κάνει λάθη και ότι είναι έτοιμοι να αλλάξουν. Μα πώς είναι έτοιμοι για την αλλαγή, όταν δεν έχουν ούτε ένα νέο πρόσωπο στα ψηφοδέλτιά τους; Πότε λοιπόν θα δούμε τα νέα πρόσωπα που λένε πως θα κυβερνήσουν τη χώρα; Δυστυχώς δεν θα τα δούμε ποτέ και θα επιστρέψουμε στους παλιούς βουλευτές και υπουργούς. Εμείς αντιθέτως είμαστε η αλλαγή. Τολμήσαμε! Επικοινωνούμε συνεχώς με την κοινωνία και αλλάζουμε. Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Νίκος Αλιβιζάτος που είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας, αυτοί οι άνθρωποι, είναι η αλλαγή που θέλουμε. Δεν νομίζουμε ότι έχουμε όλες τις λύσεις. Απευθυνόμαστε συνεχώς στην κοινωνία και βρίσκουμε εκεί τις λύσεις.

-Θα το είδατε και σήμερα: οι εφημερίδες, τα κανάλια, τα συμφέροντα, οι συντεχνίες ψήφισαν. Την Κυριακή όμως πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες. Να πάμε κόντρα σε εκείνους που μας νουθετούν για το τι πρέπει να ψηφίσουμε. Να πάμε κόντρα σε αυτούς που μας λένε να γυρίσουμε πίσω. Να πούμε ότι εμείς έχουμε λύσεις και όταν λέμε αλλαγή το εννοούμε.

-Υπάρχει μια σημαντικότερη απόφαση από το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Είναι η απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει. Η απόφαση για τη σύνθεση του σχήματος που θα κυβερνήσει. Ο κ. Τσίπρας θέλει μόνο τον καλό του συνεταίρο, μόνο τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Σκουρλέτης θέλει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Θα τα βρουν μεταξύ τους γιατί τους ενώνει το κομματικό κράτος. Και ο κ. Μεϊμαράκης είπε βέβαια «όχι χαμένη ψήφος στο Ποτάμι». Προτιμούν αυτό που έχουν δοκιμάσει. Κάποιος όμως πρέπει να τους χαλάσει τη δουλειά. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι υπάρχει και η τιμωρία για εκείνους που τόσα χρόνια έκαναν τόσα λάθη. Η τιμωρία τους θα είναι να βρουν μπροστά τους ένα δυνατό Ποτάμι. Να καταλάβουν ότι τα λάθη πληρώνονται.

-Εμείς θα είμαστε έτοιμοι για τους απαραίτητους, δίκαιους, μικρούς συμβιβασμούς. Να μην το ξεχνούν όμως: θα είμαστε εκπρόσωποι των πολλών. Θα είμαστε εκπρόσωποι εκείνων που δεν τους εκφράζουν οι κομματικοί στρατοί.

-Είχαμε πει με αίσθημα ευθύνης ότι δεν επιτρέψουμε να πάει η χώρα στη δραχμή. Το καταφέραμε! Και τώρα λέμε ότι το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει να γίνουν ξανά εκλογές. Με κάθε τρόπο λέμε ότι αυτή η χώρα δεν αντέχει επαναληπτικές εκλογές και θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία ότι για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα προσφύγουμε στις κάλπες. Τολμάμε και το λέμε. Πρέπει να νιώσει η κοινωνία σιγουριά και σταθερότητα. Να προγραμματίσει το μέλλον της.

-Τα παλιά κόμματα θέλουν την πολιτική κλειστό επάγγελμα. Εμείς θέλουμε την πολιτική χώρο δράσης. Γι’ αυτό ζητάμε μεγάλες αλλαγές. Ζητάμε νέο Σύνταγμα, προοδευτικό και σύγχρονο. Ζητάμε νέο εκλογικό νόμο που θα προβλέπει μικρές εκλογικές περιφέρειες ώστε να μη βγάζουν οι καναλάρχες όποιον υποψήφιο θέλουν εκείνοι και να μη δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα. Ζητάμε μικρότερη Βουλή. Λέμε οι βουλευτές να έχουν ανώτατο όριο τεσσάρων θητειών και δύο συνεχόμενες. Ζητάμε να παίρνουν λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους τα κόμματα. Εμείς το κάναμε πράξη. Δεν πήραμε όσους δημοσίους υπαλλήλους μπορούσαμε να πάρουμε. Ζητάμε ακόμη περιορισμό των προνομίων των πολιτικών. Να μειώσουμε τη χρηματοδότηση των κομμάτων και να μειώσουμε τις ανάγκες τους. Εμείς δεν έχουμε γραφεία πουθενά στην Ελλάδα, γιατί δεν θέλουμε χρηματοδότες και δάνεια που τελικά πληρώνει ο ελληνικός λαός. Κάνουμε πράξη την απεξάρτηση από τα συμφέροντα. Το Ποτάμι δεν έχει, σε αντίθεση με τα άλλα κόμμα, ούτε ένα δάνειο. Χρωστάει στις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι εμείς!

-Ακούσαμε κι αυτό: ότι οι εργολάβοι της Αριστεράς δουλεύουν τσάμπα και τα έργα τους είναι προσφορά στον ελληνικό λαό. Αυτή ήταν η δικαιολογία του κ. Τσίπρα για τον κ. Φλαμπουράρη. Τους λέμε ότι τα παράσιτα στην αυλή τους και όπως κι αν τα ονομάζουν παραμένουν παράσιτα. Εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς. Μας είπαν: ωραίες ιδέες αλλά δεν προώθησαν καμία. Επτά μήνες δεν προσπάθησαν καν να αντιμετωπίσουν το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Είχαν όλο τον καιρό και σύμμαχο το Ποτάμι, αλλά δεν χτύπησαν τα συμφέροντα και τη διαφθορά. Δεν το έκαναν για να μπορούν να εκβιάζουν. Τους καλούμε λοιπόν σε μια συμμαχία ώστε να εκσυγχρονίσουμε τους νόμους και να κάνουμε την Ελλάδα ευρωπαϊκό κράτος. Με την αντιγραφή τριών-τεσσάρων κανόνων που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, μπορούμε να ξεμπλέξουμε με τη διαφθορά.

-Νικήσαμε γιατί αποδείξαμε ότι οι πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Αποδείξαμε ότι μπορείς να κάνεις πολιτική με επαγγελματίες της ζωής. Αυτή η νίκη είναι μια ιστορική νίκη. Καταφέραμε χωρίς προστάτες και συμφωνίες με συμφέροντα και συντεχνίες να είμαστε παρόντες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, εμείς είμαστε νικητές. Το Ποτάμι είναι η τρίτη δημοκρατική δύναμη. Πρέπει να αποφασίσει ο Έλληνας πολίτης αν θα υπάρξει ένα μέτωπο για να περιοριστεί το ποσοστό της Χ.Α. και το Ποτάμι από τρίτη δημοκρατική δύναμη, γίνει η τρίτη δύναμη της χώρας.

-Αν θέλεις το Ποτάμι στην κυβέρνηση, πρέπει να ψηφίσεις Ποτάμι. Πρέπει ο κόσμος να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να πει: τους πληρώσουμε ακριβά, τώρα η χώρα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει όλοι να φωνάξουμε: πρώτη φορά στα σοβαρά. Πρέπει να σκεφτούμε ότι την Κυριακή το βράδυ, οι αποφάσεις της χώρας δεν μπορεί να είναι στα χέρια εκείνων που έχουν δώσει αρνητικά δείγματα γραφής. Οι αποφάσεις πρέπει να εξαρτώνται κι από ένα δυνατό Ποτάμι. Η δύναμη του καλού μπορεί να είναι ισχυρότερη από τη δύναμη των κομματικών μηχανισμών. Το παρελθόν θα ηττηθεί. Θα πάμε μπροστά, στις μεγάλες αλλαγές. Εμείς μπορούμε. Έχουμε τους ανθρώπους. Έχουμε το σχέδιο.

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews