Ελλάδα

Τι απαντά ο Νικολούδης στο ερώτημα του Νικολόπουλου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση

Τι απαντά ο Νικολούδης στο ερώτημα του Νικολόπουλου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση

Ο υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης απαντώντας εγγράφως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο αναφέρει τα εξής: «Δεν προτιθέμεθα να στείλουμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, ούτε θα επιδιώξουμε ποτέ να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη σε οποιοδήποτε κόμμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Νικολόπουλος είχε καταθέσει ερώτηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης και λειτουργίας «εγκληματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια της απάντησής του ο κύριος Νικολούδης επισημαίνει ότι «εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να αποδίδονται ευθύνες σε κάθε έναν για ό,τι ο ίδιος διέπραξε». Σημειώνεται ότι ο υπουργός Επικρατείας χρησιμοποιώντας μια προσεκτική διατύπωση τόνιζει ότι για τη συγκρότηση της έννοιας του κακουργήματος «εγκληματική οργάνωση» είτε σύμφωνα με τη Σύμβαση του Παλέρμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΚ που υιοθετεί κατά πολύ ευρύτερη σύλληψη, απαιτούνται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

-συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας

-δόλος-σκοπός καθενός από τα μέλη της ομάδας για τη διάπραξη περισσότερων του ενός κακουργημάτων από αυτά που ρητώς αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη.

«Με βάση το δεδομένο ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν από την ίδια τη φύση τους το αντικειμενικό στοιχείο – γνώρισμα της «οργανωμένης και με διαρκή δράση ομάδας», θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή και επιφύλαξη να ερευνάται η τυχόν συνδρομή και του δεύτερου στοιχείου, δηλαδή του δόλου προς διάπραξη κακουργημάτων, δόλου ειδικού ενιαίου (συνολικού) για όλα τα μέλη της ομάδας» επισημαίνει ο κύριος Νικολούδης.

Μάλιστα ο υπουργός, υπογραμμίζει ότι «σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή με ευκολία γίνεται δεκτή η συνδρομή του δεύτερου στοιχείου, ακόμη και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι πολλά από τα μέλη ενός κόμματος έχουν τελέσει κακουργήματα, τούτο αποτελεί όχι μόνο λανθασμένη νομική προσέγγιση του ζητήματος, αλλά αποτελεί απαράδεκτη απειλή για τα πολιτικά κόμματα (ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα), τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο και πυλώνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι στην ίδια ερώτηση του βουλευτή, που θέτει στο επίκεντρο τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, είχε απαντήσει πριν από δύο ημέρες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ενημερώνοντας τη Βουλή ότι βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε το 2013 μετά από καταγγελία που αφορούσε στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ζητούσε να ενημερωθεί που βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα ζητούσε από τον κύριο Παρασκευόπουλο να ενημερώσει «αν προτίθεται να στείλει στην Εισαγγελία έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων και υπό το ερώτημα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης των πρωταγωνιστών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι όποιοι εμπλεκόμενοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους δια της οργανωτικής δομής του ΠΑΣΟΚ».

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews