Γνώμες

“Τι φοβάται η Μέρκελ;”

“Τι φοβάται η Μέρκελ;”

του Γιώργου Ευγενίδη

Όπως περπατάς στο Βερολίνο, δεν μπορείς να πεις πως δεν νιώθεις τον παλμό των Γερμανικών εκλογών. Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία, η 22α Σεπτεμβρίου δεν απέχει και πολύ και αυτό φαίνεται από τις αφίσες που έχουν κατακλύσει τους δρόμους. Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως τα banners των υποψηφίων και των κομμάτων δεν θα μείνουν εκεί που είναι και μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Αντίθετα, θα μαζευτούν και θα ανακυκλωθούν! Είμαι σίγουρος πως αυτό δεν σας θυμίζει κάτι…

Όσο για το καθαρά πολιτικό κομμάτι των εκλογών; Τα πράγματα μοιάζουν να είναι λίγο έως πολύ ξεκάθαρα. Την επιφύλαξη θα την εξηγήσουμε αμέσως μετά. Η Καγκελάριος Μέρκελ δείχνει πως θα κόψει με άνεση πρώτη το νήμα, ενώ ο Πέερ Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών δείχνει να διακατέχεται από την ίδια αμηχανία που είχε και ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ το 2009. Ξέρει ότι θα χάσει αλλά πρέπει να παλέψει για να ανακόψει τη δυναμική της Μέρκελ! Διότι μπορεί αυτή την ώρα η Μέρκελ να έχει το απόλυτο προβάδισμα-σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa η Καγκελάριος παίρνει αέρα 17 μονάδων (40%-23%)-δεν έχει όμως ακόμα την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Bundestag. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: 1) να συνεχιστεί ο σημερινός συνασπισμός με το FDP-το οπόιο λογικά θα ξεπεράσει το όριο του 5% 2) να πάμε σε έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD. Αυτό είναι το σενάριο που απεύχεται η Άγκελα Μέρκελ, με δεδομένο πως οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι κίνδυνοι για την Καγκελάριο. Στην πρόσφατη μέτρηση της Forsa το ευρωσκεπτικιστικό AfD (Alternative für Deutschland) φτάνει στο δημοσκοπικό υψηλό του 4%. Όπως σημείωνε άνθρωπος με γνώση της γερμανικής πολιτικής, ενδέχεται το πραγματικό ποσοστό του κόμματος να αυξηθεί, μιας και είναι αρκετοί που κρύβουν στις μετρήσεις πως θέλουν να το ψηφίσουν! Έτσι λοιπόν, το AfD στοχεύει κατευθείαν στην εκλογική δεξαμενή των Χριστιανοδημοκρατών, συγκεντρώνοντας μια πλειάδα εξαιρετικών στελεχών της αγοράς και στεκόμενο απέναντι στα πακέτα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης.

Τέλος, αυτό που φοβάται περισσότερο το επιτελείο της Μέρκελ πριν από τις εκλογές είναι ο εφησυχασμός των Γερμανών πολιτών. Η λογική δηλαδή του ότι “Το κόμμα μπορεί να βγει και χωρίς τη δική μου ψήφο”. Οι Γερμανοί πολίτες δεν μοιάζουν έτοιμοι για τεράστιες αλλαγές αλλά και πάλι οι pollsters και οι strategists της Καγκελαρίου πρέπει να σταθμίσουν ακόμα και το χειρότερο σενάριο. Όταν λοιπόν βρίσκεσαι πολύ μπροστά στην κούρσα, τότε ο μόνος σου αντίπαλος είναι ο κακός σου εαυτός ή εν πάσει περιπτώσει ο εφησυχασμός των ψηφοφόρων σου. Γι’αυτό το λόγο και η Καγκελάριος επέλεξε να κλείσει το ντιμπέιτ με τον Στάινμπρουκ απευθυνόμενη προσωπικά στους Γερμανούς πολίτες, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά οικείο τόνο σε μια προσπάθεια να τους κινητοποιήσει.

Πέραν όμως των καθαρά εκλογικών κινδύνων, η επόμενη μέρα της Γερμανικής πολιτικής έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η Γερμανία έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ επιπρόσθετα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη πως το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος δεν θα οδηγήσει σε νέα επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων. Το CDU εμφανίζεται ως μια δύναμη σταθερότητας που μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας αλλά και την παράλληλη ανάκαμψη της Ευρωζώνης, καθώς ομολογουμένως, οι Γερμανοί φορολογούμενοι μοιάζουν “κουρασμένοι” από τις διαρκείς χρηματοδοτικές ανάγκες κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά πάντως το ελληνικό πρόγραμμα, το κούρεμα δεν είναι απαραίτητο να είναι ονομαστικό, όπως άλλωστε έχει εξηγήσει και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Μπορεί να γίνει με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Φυσικά, το όλο “πακέτο” θα πρέπει να το πλασάρε η γερμανική κυβέρνηση τεχνηέντως και στο γερμανικό κοινό.

Μπορεί λοιπόν η “Αντζι” να μην είναι και το πιο αγαπητό πρόσωπο στην Ελλάδα, στη Γερμανία πάντως μοιάζει πως δεν θα έχει πρόβλημα να ανανεώσει τη θητεία της. Χωρίς αμφιβολία πάντως, ο προεκλογικός αυτός αγώνας είναι εξαιρετικά υποτονικός. Η Μέρκελ παίζει τόσο, όσο χρειάζεται, ο Σταϊνμπρουκ αδυνατεί να εκφράσει πειστικό λόγο, οι Πράσινοι αρκούνται στην τρίτη θέση, η Αριστερά συνεχίζει να αναπωλεί την Ανατολική Γερμανία, το FDP (δεν κατεβαίνει ο Philipp Rösler αλλά ο Rainer Brüderle) θα πει στη Βουλή ασθμαίνοντας και το AfD πασχίζει για το πολιτικό θαύμα. Λείπει το σασπένς, η οξεία πολιτική αντιπαράθεση και το άγχος για την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία δύσκολα θα μεταβληθεί. Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το οικονομικό έτος 2013 της Κεντρικής Κυβέρνησης, θα τρέξουν και όλες οι εξελίξεις για την Ελλάδα. Καλές ή κακές, αυτό μένει να φανεί.

Όπως και να έχει, είναι κατά 99% βέβαιο πως και η νέα χρονιά θα μας βρει με Καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ και περίπου την ίδια συνταγή να εφαρμόζεται. Αν αλλάξει κάτι, αυτό θα είναι ο Αντικαγκελάριος…

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews