Ελλάδα

Τι προβλέπεται στο νέο Ασφαλιστικό

Τι προβλέπεται στο νέο Ασφαλιστικό

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να φέρει τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα θα επιβληθεί η κατάργηση των επικουρικών με την απορρόφησή τους από τις κύριες, και στη συνέχεια θα υπάρξει επανυπολογισμός της ενιαίας σύνταξης.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να φτάσει τους στόχους του μνημονίου και να εξοικονομήσει από τις περικοπές που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα 1 δισ. Ευρώ το 2016.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η ενοποίηση κύριας και επικουρικής δεν θα γίνει απλά αθροίζοντας τα δύο ποσά, αλλά επί του αθροίσματος, θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι, είτε από την επικουρική, είτε και από τις δύο συντάξεις.

Εν παραδείγματι, συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει 1.050 ευρώ κύρια και 218,98 ευρώ επικουρική, θα έχει με την ενοποίηση μια σύνταξη των 1.268,98 ευρώ. Η συγχώνευση των δύο συντάξεων σε μία θα έχει «ντε φάκτο» μείωση κατ’ ελάχιστον 7% με ανώτατο το 10%. Με 7% μείωση η νέα καταβαλλόμενη σύνταξη θα είναι 1.180,15 ευρώ, ενώ αν πέσει ψαλίδι 10% τότε θα πάει στα 1.142,08 ευρώ.

Στον δεύτερο γύρο μειώσεων που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση με σχετικό νόμο εντός του Νοέμβρη, θα προβλέπεται είτε μια νέα κλίμακα περικοπών που θα πιάνει και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, είτε ένας επανυπολογισμός της σύνταξης ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 70% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι πριν αποχωρήσουν από την εργασία.

Σε αυτή την περίπτωση οι μειώσεις μπορεί να είναι και άνω του 10% καθώς σήμερα ακόμη και μετά τις περικοπές των μνημονίων, το ποσοστό αναπλήρωσης από κύρια και επικουρική σύνταξη, φτάνει στο 80%, με τους δανειστές να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία σύνταξη να μην ξεπερνά σε αναπλήρωση το 53% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews