Ελλάδα

Τι προβλέπει η νέα πρόταση των δανειστών-Επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Τι προβλέπει η νέα πρόταση των δανειστών-Επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές κατέθεσαν νέα πρόταση τα ξημερώματα της Τετάρτης προς την ελληνική πλευρά.

Οι εταίροι ζητούν τώρα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και να αλλάξει τη φορομπηχτική πολιτική.

Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει τη νέα πρόταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “Υπάρχει πράγματι αντιπρόταση των δανειστών. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν είναι γραπτή. Ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα φορολογικά. Οι δανειστές απαιτούν να φύγουν οι φόροι προς τις επιχειρήσεις. Ζητούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Από την άλλη πλευρά και το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνει την ύπαρξη αντιπρότασης. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι “οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες.

Αντιπρόταση κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με ένα συνοπτικό 5σέλιδο κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να κλειδώσει η συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σχετικού 5σέλιδου κειμένου.

Κάθετα αρνητική είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην νέα αντιπρόταση των δανειστών. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επίσημος αξιωματούχος της Αθήνας, χαρακτήρισε «απολύτως μη αποδεκτή» την πρόταση του ΔΝΤ.

Οι θέσεις των θεσμών που θα παρουσιασθούν σε λίγη ώρα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Eurrogroup ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Αναλυτικά η αντιπρόταση των θεσμών

Δημοσιονομικά

Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

 

 

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link