Ελλάδα

Τι «βλέπει» ο Guardian για το αποτέλεσμα των εκλογών (φωτο)

Τι «βλέπει» ο Guardian για το αποτέλεσμα των εκλογών (φωτο)

Η ανάγνωση των δεδομένων από τον Guardian: Οκτακομματική Βουλή με νίκη ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4%, τρίτο το Ποτάμι και εντός ΑΝΕΛ και Κίνημα Παπανδρέου.

Εκλογές στην Ελλάδα 2015: Η πολιτική και τα οικονομικά σε αριθμούς. Με αυτό τον τίτλο και μέσα από γραφήματα, ο Guardian κάνει την δική του ανάγνωση των δεδομένων λίγες ημέρες πριν από την κάλπη. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αναλυτές παραδέχονται πως, πέρα από εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου θα είναι μια μορφή δημοψηφίσματος για την Ευρώπη.

Με πέντε βασικά γραφήματα η βρετανική εφημερίδα προσπαθεί να εκτιμήσει το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ των εκλογών, τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την στάση των Ελλήνων απέναντι στο ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους. Όπως αναφέρει, οι αριθμοί δείχνουν μια άλλη οπτική της πολιτικής και των εκλογών στην Ελλάδα.

Τα δύο πρώτα γραφήματα δείχνουν τα ποσοστά που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές του Guardian έφτιαξαν τον μέσο όρο όλων των γκάλοπ και βγάζουν, τελικά, μια Βουλή οκτώ κομμάτων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 4% από τη ΝΔ), τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός Βουλής τους ΑΝΕΛ και το κόμμα Παπανδρέου.

guardian-greek elections

guardian-greek elections

Το γράφημα για την υποστήριξη της Ελλάδας προς το ευρώ φαίνεται καθαρά πως πριν από τα χρόνια της κρίσης, μόλις το 50% ήθελε το κοινό νόμισμα. Το ποσοστό υπέρ του ευρώ αυξήθηκε.

upl54be393434039

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λιτότητα. Άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για κάποιο ξένο κράτος σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στο χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. Κάπως έτσι δεν είναι έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η Τρόικα. Από την άλλη ο κ. Σόιμπλε λέει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ενώ τον σιγοντάρουν κι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτκοί όπως ο Φιλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Σταμπ », σημειώνει το άρθρο.

guardian-greek elections

Όπως σημειώνει το άρθρο οι φήμες περί Grexit ολοένα και περισσότερο φουντώνουν τη στιγμή που οι αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το 2015 δεν είναι 2012 και οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης μοιάζουν να είναι ελάχιστες.

πηγή: thetoc.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews