Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής τους, με τον στόχο οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να έχουν καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση επεξεργάζονται, σε συνεργασία το ΤΧΣ, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Θεσμοί και οι ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Οι ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ποσό της νέας ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν στο τέλος του μήνα, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν για τα τελικά νούμερα λίγες μέρες νωρίτερα, έχοντας υπογράψει αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης όσο και ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, στο πλαίσιο των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ σε ανάλογες κινήσεις θα προβούν και άλλες συστημικές τράπεζες.

Κύριος στόχος των τραπεζών είναι η ολοκλήρωση εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε από το ερχόμενο έτους, όπως έχουν κατ επανάληψη τονίσει οι διοικήσεις τους, να επικεντρωθούν στο βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυρών και επιχειρήσεων, που έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα οι τράπεζες σχεδιάζουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα των μορφής των κλασικών δανείων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με στόχο στην ενίσχυση ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση.

Τέλος με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης επιτελικά τραπεζικά στελέχη με δηλώσεις τους εκτιμούν ότι τίθενται οι βάσεις για την άρση των capital controls με την επόμενη μεγάλη πρόκληση να είναι η προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είτε σε θυρίδες, είτε στα σεντούκια, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews