Ελλάδα

Το δημόσιο αποζημίωσε τους συγγενείς του υπασπιστή του Χρυσοχοϊδη

Το δημόσιο αποζημίωσε τους συγγενείς του υπασπιστή του Χρυσοχοϊδη

Στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζεται ότι υπάρχε ευθύνη του ελληνικού δημοσίου για το θάνατο του υπασπιστή του πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργου Βασιλάκη.

Μάλιστα οφείλεται στους συγγενείς του θύματος χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο θάνατος του Γιώργου Βασιλάκη είχε επέλθει τον Ιούνιο του 2010 από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού τοποθετημένου σε ταχυδρομική επιστολή που εστάλη αρχικά στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού και από εκεί στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου πρέπει όπως προβλέπεται ρητά να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας (ακτίνες Χ RAY) ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας αυτής από ακτίνες Χ RAY συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και εάν ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί θα είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός και θα είχε αποτραπεί η πυροδότηση και ο θάνατος του υπασπιστή.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αναγνώρισε υποχρέωση αποζημίωσης από 120.000 ευρώ στη σύζυγο και σε καθένα από τα δύο παιδιά του θανόντος, από 80.000 σε κάθε γονέα και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews