Ελλάδα

Το Ποτάμι ζητάει στοιχεία για 5.000 εργαζομένους με μισθούς γενικού γραμματέα υπουργείου

Το Ποτάμι ζητάει στοιχεία για 5.000 εργαζομένους με μισθούς γενικού γραμματέα υπουργείου

Βουλευτές του Ποταμιού με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη ζητούν στοιχεία για τον “στρατό”  δημοσίων υπαλλήλων που εξακολουθούν να λαμβάνουν μισθούς πολύ πάνω από το ενιαίο μισθολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα  οι κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας, Ιάσονας Φωτήλας, Γιώργος Μαυρωτάς και Κατερίνα Μάρκου ζητούν στοιχεία για τους 5.000 υπαλλήλους ΝΠΙΔ που ο μισθός τους έχει συνδεθεί με εκείνον του γενικού γραμματέα υπουργείου.

«Από το 2011, οπότε και με το ν. 4024/2011 θεσμοθετήθηκε το ενιαίο μισθολόγιο–βαθμολόγιο στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, υπήρξαν προσαρμογές και μεγάλες μειώσεις μισθών, οι οποίες όμως, δεν ισχύουν για όλους» αναφέρουν οι βουλευτές και συνεχίζουν: «Η μισθολογική εξίσωση για τους 5000 υπαλλήλους – κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, ο μισθός των οποίων ανέρχεται σε 2.800 ευρώ καθαρά- έγινε μέσω διατάξεων που περνούσαν κατά καιρούς σε νομοσχέδια με το τέχνασμα των εκπρόθεσμων τροπολογιών, που κατατίθεντο μεταμεσονύκτια και σε μη συναφή νομοσχέδια. Μείζον, επίσης, θέμα που αναδεικνύεται είναι η διαχρονική έλλειψη αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών».

«Πάγια θέση του Ποταμιού είναι η αξιολόγηση όλων, ήτοι δομών, υπηρεσιών και η επιστημονική έρευνα της σκοπιμότητας να υπάρχουν. Επειδή από τον Ιανουάριο του 2015 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διυλίζει τον κώνωπα των μεταρρυθμίσεων, ενώ καταπίνει την κάμηλο των οριζόντιων περικοπών και αντί να προχωρήσει σε γενναία οργανωτική και λειτουργική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, έσπευσε να την «αλώσει», το Ποτάμι θέτει στον Υπουργό τα κάτωθι ερωτήματα, ζητώντας παράλληλα να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα», αναφέρει το Ποτάμι που θέτει τις παρακάτω ερωτήσεις:

«Πόσοι υπάλληλοι έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων; Είναι 5000, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, περισσότεροι ή λιγότεροι; Πόσοι από αυτούς εμπίπτουν στις διατάξεις της περιπτ. 2 της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου 1 του ν. 4093/2012 και κατά συνέπεια δε μπορούν να περικοπούν περαιτέρω άνω του 25% οι μηνιαίες απολαβές τους μέχρι την 31/12/2016; Σε ποια ΝΠΙΔ απασχολούνται οι υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι; Ποιες είναι οι ακριβείς ειδικότητές τους και με τι είδους σχέση εργασίας απασχολούνται (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ); Έχουν υποστεί αξιολόγηση; Ποιο είναι το αντικείμενο των ΝΠΙΔ στα οποία απασχολούνται οι υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι; Έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση; Και, εάν ναι, σε ποια από αυτά; Ποιες από τις αξιολογήσεις δομών των εποπτευόμενων φορέων Υπουργείων στο πλαίσιο του το Ε.Π. “Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013” έχουν ολοκληρωθεί, παραδοθεί και ποια είναι τα αποτελέσματα; Γνωρίζετε, εάν υπάρχουν ακόμη φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα οι οποίοι συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν στο μισθολογικό μέρος, τις διατάξεις του ν. 4024/2011; Και, εάν ναι, ποιες και τι είδους ευθύνες προκύπτουν για τα μέλη των Δ.Σ. τους; Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε στο αναμενόμενο, βάσει των υποχρεώσεων του μνημονίου 3, νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις;».

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews