Κόσμος

Η Τουρκία κάνει έρευνες σε Ίμια και Φαρμακονήσι

Η Τουρκία κάνει έρευνες σε Ίμια και Φαρμακονήσι

Ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο η Τουρκία στο Αιγαίο.

 

Με ναυτική οδηγία (NAVTEX) που εξέδωσε δέσμευσε, υποτίθεται για έρευνες μία περιοχή που αγγίζει τα χωρικά ύδατα της Καλύμνου και εμπεριέχει τα Ίμια και το Φαρμακονήσι!!!

 

Με ξεκάθαρο τρόπο η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση και να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά αυτά.

 

Ίσως βέβαια αυτή η ενέργεια να εντάσσεται στο πλαίσιο εκδήλωσης της… δυσφορίας της (!) για τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στο ακριτικό νησί, τη Σαμοθράκη και στην οποία θα γίνουν για πρώτη φορά κάποιες ενέργειες.

 

Το γεγονός όμως ότι η Άγκυρα επέλεξε να δεσμεύσει μία ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, στην οποία εμπεριέχονται και ελληνικά νησιά που έχουν δικά τους χωρικά ύδατα και στα οποία δεν νομιμοποιείται καμία έρευνα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες διαμαρτυρίας και ένστασης.

 

Η ναυτική οδηγία της Άγκυρας ζητά τη δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής από τις 21 έως και τις 25 Οκτωβρίου ώστε να …πραγματοποιήσει έρευνες το υδρογραφικό πλοίο της CUBUKLU. Μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο πλοίο είναι μέσα στα στενά και δεν έχει βγει έξω από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Επίσημα λέγεται από την Άγκυρα πως το συγκεκριμένο πλοίο είναι υδρογραφικό. Έχει μήκος 40,5 μέτρων, πλάτος 9,6 μέτρων, εκτόπισμα 643 τόνων πλοίο και ναυπηγήθηκε στα τουρκικά ναυπηγεία του Gölcük.

 

πηγή: newpost/ Γ.Κοκ.

 

 

 

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews