Ελλάδα

Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε τρίτο μνημόνιο-«Οχι» σε παράλογες απαιτήσεις

Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε τρίτο μνημόνιο-«Οχι» σε παράλογες απαιτήσεις

Για την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα δώσει τέλος στην κρίση και στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο κατά την ομιλία του στη βουλή στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι μόνη ρεαλιστική βάση για μια συμφωνία είναι η ελληνική πρόταση, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η λύση είναι κοντά. Κάλεσε παράλληλα την αντιπολίτευση, «τώρα που γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης των δανειστών» να πάρει θέση για το αν πρέπει να γίνει δεκτή, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους».

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή. Έκρινα απαραίτητο να ενημερωθεί η βουλή και ο λαός για το που ακριβώς βρισκόμαστε.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αφού στο όνομά του διαπραγματευόμαστε.

Από την αρχή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση, μια αμοιβαία, επωφελής λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνοντας λύση στο ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στη βουλή, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι «η μόνη ρεαλιστική βάση» για την επίτευξη συμφωνίας.
«Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων…Γιατί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του προηγούμενου προγράμματος είναι το άλλο όνομα της λιτότητας» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ συνόψισε τους 6 άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης :

«Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος, αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος της κρίσης, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Οφείλω να ομολογήσω με ειλικρίνεια ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε προχθές ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, με εξέπληξε δυσάρεστα, αφού δεν λάμβανε υπόψη της το κοινό έδαφος της τρίμηνης διαπραγμάτευσης στο Brussels Group.

Δυστυχώς οι προτάσεις των δανειστών είναι «μη ρεαλιστικές» και αποτελούν «οπισθοχώρηση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε «παράλογες προτάσεις και «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές του» υπογράμμισε.
«Θα ήθελα να ακούσω και την άποψη της αντιπολίτευσης, να μας πείτε με το χέρι στην καρδιά, αν θέλετε να αποδεχθούμε την πρόταση των θεσμών ή να την απορρίψουμε», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δέχθηκε δριμεία κριτική για τη μη υπογραφή της συμφωνίας.

«Τώρα που γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχει η συμφωνία, σας καλώ να δηλώσετε αν επιθυμείτε να την αποδεχθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, παρά το χθεσινό πισωγύρισμα, «αφού κατέστη σαφές στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν τηρεί αδιάλλακτη ή αδιάφορη στάση και ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες, «αντέξαμε» όπως επεσήμανε «να διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό».

«Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι απομονωμένο αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης και της ευρωζώνης», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες «να προσχωρήσουν οι εταίροι στο ρεαλισμό».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνει ήσυχος γιατί η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις, αλλά θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά του να ζήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελπίδας», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, όπως φαίνεται ότι είναι ο κρυφός πόθος της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δικαιωθεί» δήλωσε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα περιέχει προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους» ενώ πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας».

«Καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθά αυτό», σημείωσε.

πηγή: ethnos.gr

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews