Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα «δεν πρέπει και δεν θα το κάνει» να βγει από την Ευρωζώνη

Τσίπρας: Η Ελλάδα «δεν πρέπει και δεν θα το κάνει» να βγει από την Ευρωζώνη

Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη» αναφέρει ο Αλ.Τσίπρας  

Αφήνοντας στους ιστορικούς τη συζήτηση εάν η Ευρωζώνη ήταν λάθος, και επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι η σήμερα η Ευρωζώνη υπάρχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Όστιν του Τέξας ότι η Ελλάδα «δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη» καθώς μία έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν και θα ήταν μία καταστροφή για την Ευρώπη.

Κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. Δεν έχει σημασία σήμερα».

Σήμερα, υπογράμμισε  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωζώνη υπάρχει, έχουμε μία οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα, και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες.

«Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα-διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη» σημείωσε.

Παράλληλα όμως τόνισε πως υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. «Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν».

«Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει τη συγκρότηση μίας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών -περιλαμβανομένων τέως και νυν πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;» τόνισε για να προσθέσει πως οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Πηγή in.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews