Αθλητικά

Βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος 16 ατόμων για τους στημένους αγώνες

Βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος 16 ατόμων για τους στημένους αγώνες

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος 16 ατόμων άσκησε o Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Αριστείδης Κορέας, μετά από έρευνα για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

O κ. Κορέας μετά από πολύμηνη έρευνα και αφού εξέτασε συνολικά 16 υπόπτους για εμπλοκή στην υπόθεση, προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για: α) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, β)Απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, γ)Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, δ) Δωροδοκία και δωροληψία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια για αλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Οι εισαγγελείς στο πόρισμά τους που αριθμεί 173 σελίδες εκτιμούν ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ, καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη και συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο.

Στα συμπεράσματά του ο απερχόμενος αθλητικός εισαγγελέας βασίστηκε κυρίως στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν, μεγάλα αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο πόρισμα. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, μετά από αφορμή ανώνυμες καταγγελίες για την έκρηξη του αρτοποιείου του πρώην διαιτητή της Super League, Πέτρου Κωνσταντινέα και συσχετίστηκε με την υπόθεση των «στημένων πινάκων διαιτησίας» για την περίοδο 2012-13, η οποία κίνησε το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης, μετά από καταγγελίες μελών της ΕΠΟ.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής, ο β’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Παπακωνσταντίνου, το μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης, το μέλος της ΚΕΔ Θανάσης Μπριάκος, το μέχρι πρότινος μέλος της ΚΕΔ Γιώργος Δούρος, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γ. Κομπότης, και οι διαιτητές της Super League Αμπάρκιολης, Κάμπαξης και Ιωαννίδης. Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ειδικό ανακριτή σε θέματα διαφθοράς.

πηγή: kathimerini.gr  / Θάνος Μπλούνας

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Αθλητικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews