Ελλάδα

Βαρουφάκης: Θα παρουσιάζουμε λίστες μεταρρυθμίσεων κατά κύματα

Βαρουφάκης: Θα παρουσιάζουμε λίστες μεταρρυθμίσεων κατά κύματα

Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις που έκανα για το δημοψήφισμα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Δεν υπάρχει θέμα Grexit. Στη διαδικασία υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση. Θα παρουσιάζουμε συνέχεια προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Δεν μου επιτέθηκε ο Σόιμπλε.

Το σημερινό Eurogroup ήταν πολύ σημαντικό βήμα για την πετυχημένη ολοκλήρωση και την εφαρμογή της απόφασης του προηγούμενου Eurogroup τόσο για το ενδιάμεσο στάδιο της τετράμηνης περιόδου όσο και για να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη διαπραγμάτευση για τη μετά την τετράμηνη περίοδο που εμείς θέλουμε να είναι μια συμφωνία για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Η συμφωνία του προηγούμενου Eurogroup δεν θα ολοκληρώνονταν σε μια μέρα. Προσδοκούμε ότι αυτό θα γίνει πολύ πριν την προθεσμία της 20ης Απριλίου. Όπως είπα στον κο Ντάισελμπλουμ στην επιστολή που έστειλα, σήμερα με μεγάλη χαρά είδαμε ότι η απόφαση αυτή έχει παρθεί. Περιμένουμε την αρχή της πραγματική δουλειάς για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης μετά από χρόνια αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

Θα υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση

Το Eurogroup έχει διαδικασίες. Πρώτα θέτεις τη διαδικασία και μετά περιμένεις ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν ομαλά. Δεν ξεκινάς τη διαδικασία αν δεν το έχεις εξασφαλίσεις αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση προσέθεσε ότι «ξεκινάμε τις συζητήσεις με τους θεσμούς την Τετάρτη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να παράσχουμε τις πληροφορίες από τα υπουργεία μας. Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με ένα σχεδιασμό για τα δημοσιονομικά της χώρας θα αποτελέσουν τον κορμό για το review. Αυτό που μας έχει εγγυηθεί το σύνολο των θεσμών είναι ότι με την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ξεκινά η διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων με τα χρηματοδοτικά κενά».

Υποστήριξε ότι δεν καθυστέρησε η ελληνική κυβέρνηση. Τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε στην καταγραφή των μεταρρυθμίσεων που θα πρότεινε κατά κύματα. Η λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων ήταν η πρώτη δόση. Υπάρχει ακόμα ένα κύμα 7 – 8 μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουμε και μετά ένα ακόμα κύμα. Ετσι, θα προχωρήσουμε.

«Δεν δαπανήσαμε χρόνο. Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να εγκατασταθούμε στα υπουργεία, να ορίσουμε γενικούς γραμματείς και να οργανώσουμε τη λίστα για τις μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε.

Εχει τελειώσει η τρόικα

Αν σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσει τόσο η «τρόικα» μπορούμε να τους τη στείλουμε, γιατί στην Ελλάδα δεν θα επιστρέψει, το σχόλιο για την αναφορά υπουργών στη λέξη «τρόικα», τόνισε.

Όπως είπα πολλές φορές στο παρελθόν ανήκουμε στα τρία ιδρύματα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ). Θα έχουμε σχέσεις με αυτούς αλλά η ιδέα της τρόικας που θα έρχεται στα υπουργεία και θα προσπαθεί αν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που έχει τελειώσει. Θα καλωσορίσουμε μέλη των θεσμών στην Αθήνα αλλά η ιδέα των τροικανών να έρχονται μαζί για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει τελείωσε. Τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί.

Η Ευρώπη είναι υπέροχη γιατί αντέχει διαφορετικές απόψεις. Εχουμε διαφορά με τον Ντάισελμπλουμ αλλά δουλεύουμε μαζί, τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Το δημοψήφισμα

Ακόμα και η ενασχόληση με το θέμα του Grexit είναι αρνητική συνεισφορά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν συζητάμε γι’ αυτό. Εκανα ομιλία 40 λεπτών για αυτό. Ο δημοσιογράφος της Κοριέρα Ντε λα Σέρα ήταν εκεί και μετά μου ζήτησε συνέντευξη, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Με ρώτησε αν η Ευρώπη απορρίψει κάθε μια από τις προτάσεις σας (όχι κάποιες) πως θα αντιδράσετε; Απάντησα ότι στην υποθετική περίπτωση -κάτι για το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση- που οι εταίροι δεν δεχτούν κάθε μια από τις προτάσεις μας θα πρέπει να αποτανθούμε στους πολίτες. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθούν τέτοιες τακτικές.

Επαναλαμβάνω, ότι από τη στιγμή που δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις προτάσεις μας προφανώς δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος. Δεν πρέπει να δίνουμε οξυγόνο που έχει ανάγκη ο κίτρινος τύπος, υπογράμμισε.

Οι συναντήσεις

Συναντήθηκα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον Μάριο Ντράγκι, τον Πολ Τόμσεν και μετά το Eurogroup με τον Φ. Σόιμπλε και τον Κλάους Ρέγκλινκ, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών.

Η αντίδραση για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής βοήθειας

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές αντιδράσεις αναφορικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση απάντησε ότι «ο Β. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ. Ζητούσε πληροφορίες για ένα θέμα, νομίζω ότι τον κάλυψα, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε και τον ίδιο». Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι η προτεραιότητά μας είναι η ανθρωπιστική κρίση και ότι θα κινηθούμε χωρίς να δημιουργούμε δημοσιονομικά κενά. Δεν έχουμε καμία όρεξη για μονομερείς ενέργειες, θέλουμε να συζητάμε. Βέβαια από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά την άδεια για τα πάντα.

Επιμένουμε στην αναδιάρθρωση χρέους

Εχουμε πει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, τόσο προς το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το αίτημά μας να συζητήσουμε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

πηγή: euro2day.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link