Αθλητικά

«Βελτίωση και άμεσα»

«Βελτίωση και άμεσα»

Ο Νίκος Νταμπίζας έκανε τον απολογισμό των μεταγραφών του Παναθηναϊκού, στάθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε, αλλά περιμένει βελτίωση εδώ και τώρα. Δεδομένη η στήριξη σε Αναστασίου.

Η παρουσίαση του Λουτσιάνο Φιγκερόα επισκιάστηκε από τον Νίκο Νταμπίζα. Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού έκανε έναν απολογισμό των μεταγραφών που ολοκληρώθηκαν με τον Αργεντινό, στάθηκε στις οικονομικές κι όχι μόνο δυσκολίες που συνάντησε, χαρακτήρισε πλέον το ρόστερ της ομάδας πλήρες και επισήμανε πως περιμένει άμεσα βελτίωση, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της διοίκησης στον Γιάννη Αναστασίου.

«Είμαστε πλήρεις»

Ο Νίκος Νταμπίζας ομολόγησε πως η εφαρμογή του μεταγραφικού πλάνου συνάντησε δυσκολίες, αλλά υποστήριξε πως με την ολοκλήρωση των κινήσεων της ομάδας ο Παναθηναϊκός είναι πλήρης.

«Κλείνοντας τις μεταγραφικές μας κινήσεις θεωρώ ότι από το αρχικό πλάνο υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς την κατεύθυνση. Προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάποιες περιπτώσεις στο ελληνικό στοιχείο. Για τους Α, Β λόγους 3-4 περιπτώσεις που είχαμε προτεραιότητα δεν έγιναν πράξη. Δεν είμαστε δογματικοί σε κάποια κομμάτια. Προσπαθήσαμε να έχουμε κάποια ανάλογη παρουσία με διαφοροποιήσεις χωρίς να διαταράξουμε την αρχική σκέψη για το ελληνικό στοιχείο. Υπάρχει μια διαπίστωση στους κόλπους της ομάδας ότι ίσως οι Έλληνες αποδείχθηκαν πιο δύσκολοι από τους ξένους. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα που χειρίστηκα κάποιες καταστάσεις. Θεωρώ ότι πιο εύκολα ήταν τα πράγματα με τους παίκτες από το εξωτερικό με το brand name του Παναθηναϊκού. Ολοκληρώσαμε το ρόστερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε πλήρεις, καλύφθηκαν όλα τα κενά και από δω και πέρα προσηλωμένοι με όλο το ρόστερ στη διάθεση του προπονητή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, δηλαδή τα αποτελέσματα. Πολλές φορές παρουσιάζονται ευκαιρίες που στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου ήταν αδύνατες. Στην πορεία μπορείς να αξιοποιήσεις ευκαιρίες. Κριτήριο καλώς ή κακώς είναι το οικονομικό και επειδή θα κριθούμε και γι’ αυτό το πράγμα, θα φανεί και αυτό. Μπορεί να έχουμε πάρει παίκτες με βαριά βιογραφικά αλλά θέλουμε να το αποδείξουν μέσα στο γήπεδο».

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα αν ο Παναθηναϊκός έχει γίνει λιγότερο ελκυστικός προορισμός πλέον για τους παίκτες. ««Σαν δυναμική ο Παναθηναϊκός δεν το έχει χάσει. Οικονομικά εάν έρθει πρόταση από άλλη ομάδα, εκεί έχουμε έλλειμμα. Καλό είναι να συνυπολογίζονται όλοι οι παράμετροι σε μια μεταγραφή. Καμία ανασφάλεια δεν υπάρχει στο οικονομικό γιατί έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική συνέπεια στους ποδοσφαιριστές μας και αυτό ήταν ένα από τα κυρίαρχα σημεία στην αρχική μας προσέγγιση ότι ‘μπορεί να μην πάρετε τα χρήματα που θα πάρετε σε άλλη ομάδα αλλά σίγουρα θα είναι συνεπέστατη η ομάδα στις πληρωμές’. Αυτό ήταν κυρίαρχο θέμα στην κουβέντα που κάναμε στην αρχή με τον κ. Αλαφούζο», ανέφερε ο Νίκος Νταμπίζας.

«Υπήρξαν στραβές…»

Ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ δεν δίστασε να παραδεχτεί πως υπήρξαν και στραβοτιμονιές στο μεταγραφικό πλάνο, ωστόσο αυτό ήταν θεμιτό από τη στιγμή που τα οικονομικά μέσα ήταν περιορισμένα.

«Αρχική κατεύθυνση είναι ότι προσπαθείς για τα λιγότερα δυνατά λάθη. Θεωρώ ότι όταν έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο από την αρχή, είσαι ειλικρινής απέναντι στον κόσμο, ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες για λάθος. Αν δεν λειτουργείς υπό πίεση, θεωρώ ότι το περιθώριο λάθους το ελαχιστοποιείς. Υπήρξαν στραβές. Προσπάθησα να κινηθώ με γνώμονα το αγωνιστικό και το οικονομικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει οικονομική εξυγίανση αλλά να μην μείνουμε πίσω στη δυναμική της ομάδας, στη στελέχωση του ρόστερ. Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Ασχέτως προσώπου, για οποιονδήποτε τεχνικό διευθυντή όταν έχει να κάνει μεγάλες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει μαζική προσαρμογή πολλών νέων παικτών. Υπάρχει η δυναμική του συλλόγου που δεν είναι ελαφριά, δηλαδή δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς πίεση».

«Καλή συμφωνία με Φιγκερόα»

Γιατί ο Παναθηναϊκός έπρεπε να φτάσει μέσα Σεπτέμβρη για να αποκτήσει έναν παίκτη που… είχε, τον Λουτσιάνο Φιγκερόα; Ο Νίκος Νταμπίζας κλήθηκε να απαντήσει και σε αυτό.

«Σας έχω πει ότι κινούμαστε με γνώμονα το αγωνιστικό και το οικονομικό. Ήμασταν ειλικρινείς από την αρχή στον Φιγκερόα. Έγινε συζήτηση στην αρχή της σεζόν και δεν βρέθηκε λύση. Ο Καστιγιόν ήταν διαφορετική περίπτωση, κυρίως επένδυση. Αυτό που έγινε με τον Λουτσιάνο μπορεί να μας στοίχισε χρονικά αλλά τηρουμένων των αναλογιών κάναμε μια καλή συμφωνία για τα οικονομικά δεδομένα μας, έδειξε ότι θέλει να έρθει στον Παναθηναϊκό και από εκεί και πέρα υπάρχουν παίκτες που τους αγαπάει ο κόσμος. Αυτό πολλές φορές πουλιέται εντέχνως. Θεωρώ ότι ο Φιγκερόα δεν το πουλάει, του βγαίνει και αυτό το εκτιμώ. Οι πληροφορίες που πήρα για τον Φιγκερόα από τα αποδυτήρια μου έλυσαν τις όποιες αγωνιστικές απορίες. Όσο για τον Καστιγιόν δεν ήταν εξασφαλισμένη λύση, αλλά ο προπονητής έχοντας γνώση από τον Άγιαξ, πίστευε ότι μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε. Δεν είχε την αναλογία των γκολ του Φιγκερόα αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Ήταν σε μια άλλη λογική».

«Ήμασταν ξεκάθαροι…»

Στον Παναθηναϊκό ξέμειναν οι Τοτσέ και Πίντο. Ο Νίκος Νταμπίζας κατέστησε σαφή τη θέση της ομάδας απέναντί τους, όπως ήταν εξ αρχής και με όσους τελικά αποχώρησαν.

«Από την αρχή ήμασταν ξεκάθαροι απέναντί τους. Κάποιοι βρήκαν λύση, κάποιοι έμειναν μαζί μας. Υπήρξαν περιπτώσεις για όσους έμειναν μαζί μας που τους εξασφαλίστηκε η παρουσία σε άλλη ομάδα χωρίς οικονομικό κόστος, δεν το δέχθηκαν. Τους εξηγήσαμε ότι αυτή είναι μια σταθερή άποψη που έχουμε γι’ αυτούς. Δεν βρήκαμε λύση. Τα παιδιά θεώρησαν ότι είναι το συμφέρον τους να μείνουν στον Παναθηναϊκό. Είναι μαζί μας στην ομάδα. Δεν είναι στις αγωνιστικές προτεραιότητες της ομάδας. Κάναμε τον προγραμματισμό μας. Δεν μπορούμε να τους απαγορέψουμε να είναι μέλη στην ομάδα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αγωνιστικές προτεραιότητές μας είναι ίδιες από την αρχή έως το τέλος. Σε όσες αγορές είναι ανοιχτές προσπαθούμε αλλά είναι δύσκολο να γίνει κάτι τώρα».

«Όλα τα έσοδα αναγκαία…»

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει κάθε πιθανή πηγή εσόδων. και γι’ αυτό η έξοδος στην Ευρώπη αποτελεί στόχο, παρότι έγινε τελικά υπέρβαση στο μπάτζετ. «Όταν πας να χτίσεις ένα σπίτι θες να διαθέσεις ένα ποσό και πάντα βγαίνει κάτι παραπάνω. Υπήρξε καλή συνεργασία με τον κ. Αλαφούζο και τις όποιες υπερβάσεις τις αποφασίσαμε από κοινού. Είμαστε ικανοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι άσχετα εάν ξεφύγαμε λίγο από τον αρχικό σχεδιασμό. Δεν έχει πολυτέλεια ο Παναθηναϊκός να χάσει τα όποια έσοδα. Θέλουμε να είμαστε ελκυστική σαν ομάδα για να έχουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο για να έρθουν έξτρα έσοδα».

Υπάρχει στήριξη

Ο Νίκος Νταμπίζας ρωτήθηκε αν έχει αναλάβει και το ρόλο να μιλήσει στην ομάδα ή θα το πράξει. «Είμαι κάθε μέρα στα αποδυτήρια και κοντά στους παίκτες. Η ομάδα είναι έμπρακτα κοντά στους παίκτες. Είμαι σχεδόν κάθε μέρα στις προπονήσεις, στα παιχνίδια. Αυτό που είναι να κάνω, το κάνω. Η στήριξη της ομάδας σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο τους την παρέχει. Ξέρω πώς λειτουργούν άνθρωποι υπό συνθήκες πίεσης. Προσπαθούμε να υπάρχει ισορροπία στο αρνητικό και στο θετικό αποτέλεσμα. Είναι βασικό να είναι προσηλωμένοι οι παίκτες στη δουλειά τους και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους».

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης…»

Αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μεταγραφών και θεωρεί πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ο Νίκος Νταμπίζας. «Υπάρχει καθυστερημένη προσέλευση αρκετών μελών του ρόστερ. Είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα της ετοιμότητας. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το αποτέλεσμα. Φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού έχεις ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορείς να αντεπεξέλθεις στην πίεση. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε αποτελέσματα και μέσα από αυτά θα έρθει η καλή ψυχολογία. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάρα πολλά, τεράστια. Πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Και μετά το ματς με τη Βέροια και στα Χανιά η αντιμετώπιση που είχε η ομάδα από τον κόσμο για μας είναι η μεγαλύτερη τόνωση που μπορούμε να πάρουμε. Αυτές οι συμπεριφορές ελαφρύνουν την πίεση».

Για ενδεχόμενη διαφοροποίηση στο πλάνο και το σύστημα της ομάδας από τον Γιάννη Αναστασίου, είπε: «Κάθε ομάδα είναι αυτονόητο ότι έχει ένα πλάνο με κάποιες διαφοροποιήσεις. Και ο προπονητής έχει διευκρινίσει από την αρχή το πλάνο του. Τίποτα δεν είναι στάνταρ. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιχνιδιού είναι αυτονόητο να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση».

Στήριξη χωρίς ημερομηνία λήξης

Ο Νίκος Νταμπίζας ξεκαθάρισε η στήριξη στον προπονητή δεν έχει χρονικό ορίζοντα. «Δεν έχει ημερομηνία λήξης η στήριξη. Ή στηρίζεις ή όχι. Καθοριστικός ρόλος για την ψυχολογία είναι το αποτέλεσμα αλλά πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουμε και να το εκπέμπουμε. Αυτό που βάλαμε από την αρχή ως πλάνο θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε. Η πίεση και η προπονητολογία είναι μέρος του παιχνιδιού», ανέφερε.

 

πηγή: sport-fm.gr

Σχόλια

Αθλητικά

Περισσοτερα στην κατηγορια Αθλητικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews