Πολιτική

Βενιζέλος: «Αν υπήρχε πολιτική συναίνεση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα»

Βενιζέλος: «Αν υπήρχε πολιτική συναίνεση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα»

«Εχουμε διανύσει τα 4/5 του δρόμου για έξοδο από την κρίση», επεσήμανε. 

«Η χώρα βρίσκεται στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή κι έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης «δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο Β΄, άλλη δυνατότητα, πιο εύκολη με λιγότερες θυσίες. Όποιος το λέει, λέει ψέματα».

Επικρίνοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «είναι θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναγυρίζει στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων».

«Όσοι φαντάζονται ότι μπορούν να κηρύσσουν τη αναστολή πληρωμών, πρέπει να ξέρουν ότι έχει γίνει προ πολλού», πρόσθεσε.

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «κλείνει το μάτι» λέγοντας τώρα για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης -αφού έχουμε πάρει το δάνειο- και αν έρθει στην εξουσία θα πει ότι δεν μπορεί να το κάνει λόγω των συνθηκών. Αυτό είναι «βαθιά ανήθικο» τόνισε και παρατήρησε: «Δεν χρειάζεται να σε βγάλουν από το ευρώ για να σε τιμωρήσουν. Μπορείς να καταστραφείς έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είσαι στο ευρώ».

Παράλληλα, σημείωσε: «Καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε τη μέση διάρκεια του χρέους. Και όσοι μέλανε για μονομερές κούρεμα πρέπει να ξέρουν ότι το μετείχαμε και επειδή είχα την τύχη να χειριστώ αυτό το θέμα, γνωρίζω τι σημαίνει να μειώσεις τόσο πολύ το χρέος και να το αναδιαρθρώσεις».

Έδωσε έμφαση στη σημασία της πολιτικής συναίνεσης, υπογραμμίζοντας πως «θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν γίνει κάπως καλύτερα αν υπήρχε εξαρχής πολιτική συναίνεση και αποφασιστικότητα».

Αναφερόμενος στους δανειστές μας, είπε: «Είχαμε και έχουμε απέναντι μας μια δεξιά Ευρώπη, μια συντηρητική Ευρώπη. Δεν έχουμε απέναντί μας μια τρόικα τεχνοκρατών αλλά κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι έχουμε απέναντί μας θεσμούς, όχι. Έχουμε κοινοβούλια, συμφέροντα».

Τόνισε ότι η Γερμανία κερδίζει από τη κρίσης, λέγοντας: «Η Γερμανία κερδίζει από την κρίση, όχι μόνο από τα επιτόκια, αλλά από τη μείωση του δικού της επιτοκίου και από το πλεόνασμα του δικού της εμπορικοί ισοζυγίου».

 

Συνάμα, επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθεί το ΑΕΠ, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση την κυβερνητική σταθερότητα.

«Χρειάζεται να σεβαστούμε τα όρια αντοχής της κοινωνίας, να υπάρχει αλληλεγγύη για να έχουμε και τη συναίνεσή της», τόνισε επιπλέον.

Σχολίασε τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ είπε πως δεν είναι δυνατό να απειλούνται με κλείσιμο τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επεσήμανε ότι το μέτρο δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε. Αν είχε αποδώσει θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ανέφερε. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπάρχουν «αστοχίες» σε ορισμένα φορολογικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι το θέμα είναι πως αυτό θα βοηθήσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Σχετικά με την προγραμματική συμφωνία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν αφορά μόνο τα δύο κόμματα, αλλά όλη την κοινωνία, διότι είναι το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Για τους αντιμνημονιακούς είπε ότι παίζουν στην πλάτη όσων κάνουν θυσίες, χωρίς διακρίσεις μεταξύ τους αν έχουν αριστερή, δεξιά ή ακροδεξιά καταγωγή.

Πηγή kathimerini.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews