Ελλάδα

Βενιζέλος: O Tσίπρας είναι σαν τον Χάρι Πότερ

Βενιζέλος: O Tσίπρας είναι σαν τον Χάρι Πότερ

«Μόνον το ΠΑΣΟΚ θα μπει στην επόμενη βουλή. Η προσπάθεια σαμποτάζ απέτυχε» τόνισε ο Ευ. Βενιζελος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα»

«O Tσίπρας είναι σαν τον Χάρι Πότερ, αλλά αν χρειαστεί θα συμμαχήσουμε μαζί του» τιτλοφορείται η συνέντευξη τού Ευάγγελου Βενιζέλου, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» «Ο κίνδυνος του Grexit δεν υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ευρώ» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Τόνια Μαστρομπουόνι αν εννοεί να συμμαχήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια θέση από τις εκλογές του 2012, όταν φάνηκε ότι κανένα κόμμα δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει από μόνο του, κυβέρνηση. Είπαμε τότε και επαναλαμβάνουμε σήμερα ότι εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης της χώρας έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις- ει δυνατόν προοδευτικές- οι οποίες πιστεύουν στη δημοκρατική νομιμότητα (εκτός από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής) και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Και συνεχίζει: «Είναι κάτι που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ό,τι πριν τρία χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επιθυμία να πάρει μέρος στην επόμενη κυβέρνηση. Δεν είμαστε το στήριγμα του καθενός. Ως κόμμα σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος και έχουμε υποστεί μια τεράστια ζημιά τα τελευταία πέντε χρόνια, στην προσπάθεια να κυβερνήσουμε την κρίση. Τόσο μόνοι, όσο και στις κυβερνητικές συμμαχίες. Η μόνη κόκκινη γραμμή για εμάς, είναι ο σεβασμός της βούλησης του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων, οι οποίοι ζητούν να μείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα στηρίξουμε την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αν δεν προκαλεί κινδύνους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης και αν ακολουθήσει τη μόνη εύλογη στρατηγική: Ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Όποιος κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συμμαχήσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις και να αποφύγει νέες εκλογές. Διότι θα ήταν καταστροφή».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι «το Eurogroup έχει ήδη δεσμευθεί να συζητήσει τρόπους για τη μείωση του χρέους, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Πετύχαμε τους στόχους του Eurogroup και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με τα όσα έχουμε ήδη αποφασίσει: Nα επιμηκύνουμε τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους, να μειωθούν τα επιτόκια και άλλες παρεμβάσεις τεχνικού χαρακτήρα.

Από τεχνικής πλευράς, το χρέος είναι βιώσιμο, πληρώνουμε 40% λιγότερα επιτόκια από το 2010. Και είναι ακριβώς αυτό το σημείο διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο διότι η χώρα μας δεν θα είναι ποτέ σε θέση να το αποπληρώσει όλο» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «καμία χώρα δεν αποπληρώνει όλο της το χρέος και στην περίπτωση της Ελλάδας το 90% του χρέους της κατέχεται από άλλα κράτη η θεσμούς, άρα είναι σε ασφαλή χέρια».

Όσο για τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι χρειάζεται μια διεθνής διάσκεψη για το χρέος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «θα ήταν κάτι το ενδιαφέρον, αλλά στο μεταξύ, τα προβλήματα μένουν και ζητούν λύσεις». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να «κερδίσει» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε μόλις πάρει στα χέρια του την κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, μετά από πέντε χρόνια κάκιστης διαχείρισης. Δεν είχαμε καταλάβει τον τεράστιο όγκο των κινδύνων που μας περίμενε. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε ως κόμμα που βρισκόταν στην κυβέρνηση, περικοπές των συντάξεων και των μισθών, κατάργηση των κεκτημένων, κλπ. Στη συνέχεια, έφτασε το πρώτο σχέδιο διάσωσης, το λεγόμενο Μνημόνιο.Οι ψηφοφόροι δεν μας το συγχώρεσαν».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στη «Λα Στάμπα», συμπληρώνει: «Το μικρό ακραίο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με το 4%, αντιπροσώπευσε το μεγαλύτερο μέρος του θυμού και της αγανάκτησης των ψηφοφόρων. Ο Τσίπρας υποσχόταν τον επίγειο παράδεισο χωρίς θυσίες, την επιστροφή της ευημερίας του παρελθόντος με μαγικό τρόπο, σαν τον Χάρι Πότερ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ισχυρό χαρτί: Δεν είχε κυβερνήσει ποτέ και δεν ήταν «υπεύθυνος» για την κρίση. Το κόμμα αυτό όμως, δεν μπορούσε να ταυτιστεί με την κρίση αυτή καθαυτή, αλλά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή».

O κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι αν τα γκάλοπ αποδειχθεί ότι λαθεύουν και βγει πρώτο το κόμμα του κ. Σαμαρά, ο στόχος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ο ίδιος: Μια συμμαχία όσο γίνεται ευρύτερη των δημοκρατικών δυνάμεων. Σε σχέση δε, με το ΚΙΔΗΣΟ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: «Μόνον το ΠΑΣΟΚ θα μπει στην επόμενη βουλή. Η προσπάθεια σαμποτάζ απέτυχε. Οι Έλληνες έχουν καλή μνήμη. Θυμούνται ακριβώς ποιος έκανε τι, τα τελευταία πέντε χρόνια».

Όσο για τα σενάρια περί Grexit, o Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει: «Το Grexit δεν υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να διώξει μια χώρα από την ευρωζώνη. Είναι πολύ ενοχλητικό να διαβάζουμε σενάρια περί Grexit στον ξένο Τύπο ή στις δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών. Είναι κάτι που δεν ζημιώνει μόνον την Ευρώπη, αλλά και το ευρώ. Αυτή η ξεδιάντροπη ανευθυνότητα πρέπει να τελειώσει άμεσα. Ο μόνος κίνδυνος στην Ελλάδα, είναι να φερθεί κάποιος με ανεύθυνο τρόπο ή να κάνει λάθη που να μας αφήσουν χωρίς ούτε μια δεκάρα, ενώ είμαστε ακόμη μέσα στο ευρώ».

πηγή

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews