Ελλάδα

Βενιζέλος: «Την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του ‘ναι’ που ενώνει»

Βενιζέλος: «Την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του ‘ναι’ που ενώνει»

Με άρθρο του στην εφημερίδα Εθνος της Κυριακής, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ του «ναι».

Αναλυτικότερα

«Την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του ‘ναι’ που ενώνει» 

«Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Μπορεί να ξαναβρεί τον εθνικό της στόχο. Μπορεί να σχεδιάσει ξανά την έξοδο από το Μνημόνιο, τη μετάβαση στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και την επάνοδο στις αγορές, την απεξάρτηση από τα δάνεια των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την εθνική της ανταγωνιστικότητα, να οργανωθεί ξανά ως συνεκτική κοινωνία γύρω από ένα παραγωγικό μοντέλο που αξιοποιεί τους ενδογενείς πόρους της χώρας: τη γη και τους ανθρώπους. Γη σημαίνει πολιτισμός, ιστορία, πρωτογενής παραγωγή, τοπίο, περιβάλλον, μνημεία, τουρισμός, γεωγραφία, δίκτυα, ενέργεια, μεταφορές. Άνθρωποι σημαίνει γνώση, δουλειά, επιχειρηματικότητα, οικογενειακή συνοχή, μνήμες, αισθήματα, όνειρα και ιδέες, αξίες, αλληλεγγύη, βιώσιμο κοινωνικό κράτος.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, η αμετάκλητη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τη Ζώνη του ευρώ. Πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες, να αποκατασταθεί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Πρέπει να προστατεύονται οι καταθέσεις από τον μόνο που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την εγγύηση αυτή, την ΕΚΤ.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να το θελήσει ο ελληνικός λαός. Να πει «ΝΑΙ», έστω σε ένα δημοψήφισμα κουτοπόνηρο, εκβιαστικό και ψευδεπίγραφο .

Βασική προϋπόθεση είναι τα σκληρά βιώματα της εβδομάδας αυτής, με τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές στα ΑΤΜ, την αδυναμία καταβολής συντάξεων, να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να κατανοήσει αναδρομικά τι αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με όπλο τις σκληρές θυσίες του ίδιου του λαού. Οι Έλληνες θυσίασαν το 25% του ΑΕΠ για να διασωθεί το 75% .

Αυτοί που επί πέντε χρόνια εμπορεύονται το ψέμα ενός δήθεν εύκολου, αλλά ανύπαρκτου σχεδίου Β, χωρίς θυσίες, κατάφεραν μέσα σε πέντε μήνες να θέσουν σε αμφισβήτηση όσα διέσωσε ο λαός τα πέντε πέτρινα χρόνια που προηγήθηκαν.

Πλήρες αδιέξοδο. Το «όχι» οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Σε κρίση εθνικής στρατηγικής και εθνικής ταυτότητας.

Το «ναι» δίνει ώθηση στην επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το «ναι» είναι επίσης εγγύηση προστασίας της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της πολυφωνίας, της επιείκειας, του αισθητικού πλουραλισμού.

Ανήκω σε αυτούς που έδωσαν αγώνα για όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Δεν θέλω να δω την πατρίδα μου να χάνει δεκαετίες ολόκληρες.

Να ζει αναδρομικά την μεταπολεμική ιστορία των άλλων βαλκανικών λαών που είχε αποφύγει η Ελλάδα. Θέλω να δω ξανά την Ελλάδα βέβαιη για τον εαυτό της.

Για αυτό την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η θετική Ελλάδα, η Ελλάδα που θέλει και μπορεί.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews