Ελλάδα

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Αναγκαίο το κούρεμα χρέους

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Αναγκαίο το κούρεμα χρέους

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο – Υπάρχει κίνδυνος bail in, εάν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Τι και αν δεν πληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου, ζητά για μια ακόμη φορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους! Ο λόγος για το ΔΝΤ που σε σημερινή προκαταρκτική του έκθεση κάνει λόγο για ανάγκη επέκτασης των ωριμάνσεων του συνόλου του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει στην η Ελλάδα η Ευρωζώνη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, όπως είχε επισημάνει και παλαιότερα, πως αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσουν το χρέος με τρόπο κατά τον οποίο θα είναι βιώσιμο, τότε το δ.σ του Ταμείου δεν θ’ ασχοληθεί με την ελληνική περίπτωση, δηλαδή δεν θα συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί έναν μοχλό πίεσης καθώς πληθαίνουν οι φωνές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ιδιαίτερα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται Ευρωπαιοι και Βερολίνο.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως, το Βερολίνο θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ σ’ένα νέο πρόγραμμα Από την άλλη πλευρά όμως ελλοχεύει και ο κίνδυνος bail in, εαν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που είναι υπό εξέταση αποδυναμωθεί περαιτέρω – συγκεκριμένα αν μειωθούν και άλλο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρξει εξασθένιση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εκ των οποίων περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ εκτιμά πως θα πρέπει να προέλθουν από δάνεια από τη ζώνη του ευρώ.

Αναλυτικότερα η Ελλάδα έχει ανάγκη 50,2 δισ ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 ως τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ αν υπολογισθούν και οι υποχρεώσεις της χώρας σε ΔΝΤ και ΕΚΤ ως τον Οκτώβριο του 2015, τότε διαμορφώνεται το ποσό των 60 δισ. Όλα αυτά και πολλά άλλα συζητήθηκαν στο Ταμείο, συναρτήσει και των συνεπειών της αποπληρωμής της δόσης την 30/6.

πηγή: sofokleousin.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews