Επιστημονικά

Βραχιόλια με υψηλό IQ

Βραχιόλια με υψηλό IQ

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες αναπτύσσουν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και συσκευές με τη μορφή βραχιολιών. Η ιδέα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού ένα βραχιόλι-gadget είναι ευκολοφόρετο, ενώ δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να το χάσει ο κάτοχός του.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι το βραχιόλι-«πασπαρτού» της καναδικής εταιρείας Bionym. Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να θυμάται πολλούς κωδικούς οι οποίοι απαιτούνται για τη χρήση των διαφορετικών, καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και υπηρεσιών. Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες online υπηρεσίες, συστήματα ασφαλείας (π.χ. συναγερμοί) απαιτούν τη χρήση κωδικών τους οποίους πρέπει να θυμάται διαρκώς κάποιος. Το Nymi, όπως ονομάζεται αυτό το βραχιόλι, υπόσχεται λύση σε αυτό το πρόβλημα. Το βραχιόλι διαθέτει αισθητήρες που παρακολουθούν την καρδιακή λειτουργία του κατόχου του και καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς του. Οι καρδιακοί παλμοί λειτουργούν ως βιομετρικός δείκτης ή καλύτερα ως «βιομετρικό κλειδί». Τα δεδομένα των καρδιακών παλμών αποθηκεύονται εν είδει κωδικού στις συσκευές και στα διάφορα συστήματα ενός κατόχου του Nymi.

Οταν λοιπόν ένα άτομο φοράει το βραχιόλι, αυτό καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς του και συνδέεται μέσω της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth με τις συσκευές ή με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα μεταδίδοντας τα δεδομένα των καρδιακών παλμών. Αν τα δεδομένα που στέλνει το βραχιόλι ταυτοποιούνται με εκείνα που έχουν αποθηκευμένα οι συσκευές και τα συστήματα, τότε γίνεται ενεργοποίησή τους.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το βραχιόλι επιτρέπει στον κάτοχό του να χρησιμοποιεί χωρίς χρονοτριβές τα gadgets του, να εισέρχεται σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να κλειδώνει/ξεκλειδώνει το αυτοκίνητό του, ακόμη και να κάνει πληρωμές.

Βραχιόλι-φορτιστής

Το Bracelet Charger της ιαπωνικής εταιρείας Thanko είναι ένα πρωτοποριακό βραχιόλι-φορτιστής που μπορεί να «ξελασπώσει» τους δεινούς χρήστες ηλεκτρονικών παιχνιδιών τις δύσκολες ώρες κατά τις οποίες η μπαταρία τούς προδίδει. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια θύρα USB.

Συσκευές όπως το Playstation Portable ή το Nintendo DS Lite μπορούν να «γεμίζουν» και καθ’ οδόν ή σε χώρους όπου δεν μπορούν εύκολα να συνδεθούν με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η λειτουργία του είναι παιχνιδάκι: αρκεί να έχει προνοήσει ο χρήστης ώστε να έχει εκ των προτέρων φορτίσει το Bracelet Charger για περίπου τέσσερις ώρες και στη συνέχεια να το συνδέσει μέσω USB με τη συσκευή που επιθυμεί να φορτίσει.

Με τον απλούστατο αυτόν τρόπο το βραχιόλι προσφέρει στους κατόχους PSP μια ευχάριστη παράταση δράσης 4,5 ωρών, ενώ για τους κατόχους DS Lite η απόλαυση σε χαμηλή φωτεινότητα «χτυπάει κόκκινο» με επιπλέον 28 ώρες ασταμάτητου παιχνιδιού! Ο ευρηματικός φορτιστής χειρός είναι ιδανικός και για κινητό τηλέφωνο, ενώ αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει πραγματικά είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τις κινήσεις του χρήστη κατά τη φόρτιση.

Βραχιόλι… ηλιοθεραπείας

Ασφαλή έκθεση στον καυτό ήλιο υπόσχεται ένα «έξυπνο» βραχιόλι μιας χρήσης που ανέπτυξαν σουηδοί επιστήμονες.

Το εύχρηστο αξεσουάρ μετράει την υπεριώδη ακτινοβολία και ανάλογα με τα επίπεδα που καταγράφει αλλάζει χρώμα ειδοποιώντας τον κάτοχό του για το πότε μπορεί να εκτεθεί με ασφάλεια στον ήλιο. Οταν η ακτινοβολία UV βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα το βραχιόλι είναι κίτρινο, ενώ όταν εκείνη σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα το βραχιόλι γίνεται ροζ. Πίσω από την αλλαγή του χρώματος κρύβεται ένας παράγοντας απελευθέρωσης οξέων ο οποίος μετράει την ακτινοβολία και μια βαφή που αντιδρά στα επίπεδα του pH. Ο παράγοντας αποσυντίθεται χάρη στο ηλιακό φως, οδηγώντας στη γρήγορη αλλαγή του χρώματος του βραχιολιού.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Intellego Technologies, το βραχιόλι ηλιοθεραπείας πρόκειται να διατεθεί στην αγορά σε διαφορετικούς τύπους, ώστε να καλύπτει όλες τις κατηγορίες δέρματος. Για παράδειγμα, το βραχιόλι που προορίζεται για κάποιον με ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα θα αλλάζει χρώμα ταχύτερα απ’ ό,τι το βραχιόλι ενός μελαχρινού ατόμου.

πηγή tovima.gr

Σχόλια

Επιστημονικά

Περισσοτερα στην κατηγορια Επιστημονικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews