Θέατρο

«Αντιγόνη»

«Αντιγόνη»

Η Εταιρεία Θεάτρου Η Άλλη Πλευρά παρουσιάζει την τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Άρη Μιχόπουλου, στο Θέατρο Άλμα.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή ανήκει στη διδακτέα ύλη του Λυκείου. Ανέβηκε για εκπαιδευτικούς λόγους και έχει διανύσει με επιτυχία την πορεία της, αφού την έχουν ήδη παρακολουθήσει χιλιάδες μαθητές. Μετά την παρότρυνση κοινού, εκπαιδευτικών και κριτικών παρουσιάζεται και φέτος με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Άλμα, σε ειδικές πρωινές παραστάσεις για μαθητές.

Αντιγόνη και Κρέοντας, Αίμονας και Ισμήνη, Αγγελιοφόροι και Χορός, Τειρεσίας και η σκιά του πεθαμένου Οιδίποδα, τροφή για τη νεανική φαντασία, τροφή για την παράσταση του μύθου, επιθυμία της παράστασης για επικοινωνία με τα παιδιά που θα φτιάξουν τη ζωή τους στη σύγχρονη Θήβα. Απορίες. Το παράνομο της ταφής, που παραβιάζει το νόμο του κράτους, το ιερόσυλο της κρατικής απαγόρευσης, που παραβιάζει το εθιμικό δίκαιο και τους θεϊκούς νόμους, το δικαίωμα της επιλογής, η υποχρέωση του ηγέτη να προστατεύει την επικράτειά του και να διατηρεί την πειθαρχία. Ως πού φτάνουν τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας; Ως πού τολμούν οι πράξεις της αγάπης; Πού σταματά το καθήκον; Και τα πρόσωπα. Ενεργούν και παθαίνουν. Ο νομοθέτης και ο παραβάτης, ο Κρέοντας και η Αντιγόνη. Ή άραγε το ίδιο και το αυτό πρόσωπο; Ο συμμετέχων και ο απέχων, ο υποστηρικτής και ο ορθολογιστής, ο Αίμονας και η Ισμήνη. Ή μήπως η ίδια ανάγκη και προσφορά αγάπης; Ο λαός που παρακολουθεί, σιωπά και κρίνει θύματα ή θύτες;

Και ο στόχος. Όχι απόλυτα η απάντηση όλων των ερωτήσεων, όχι η ακριβής ενσάρκωση των προσώπων. Μα μια πρόταση, αυτή που προέκυψε από τις δικές μας απορίες, τη δική μας φαντασία, τη δική μας ανάγκη να αγγίξουμε ό,τι ποθούμε μα, γοητευτικά και τρομακτικά ταυτόχρονα, δεν καταφέρνουμε ποτέ να εξηγήσουμε πλήρως.

Πολλά ‘ναι τα θάματα

πιο θάμ’ απ’ τον άνθρωπο τίποτα.

Αντιγόνη στ. 332-3″

Μετάφραση:                     Ιωάννης Γρυπάρης

Σκηνοθεσία:                      Άρης Μιχόπουλος

Ερμηνεύουν: Πολυτίμη Γιώτα, Θάλεια Γρίβα, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Θανάσης Μπριάνας, Δημήτρης Νικολαΐδης, Μιράντα Παύλου, Τάσος Σωτηράκης, Πάνος Τρουμπουνέλης, Γιώτα Τσιότσκα.

Ημερομηνία: Νοέμβριος 2013 – Απρίλιος 2014

Ώρα: 10π.μ.

Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια: 10€

Θέατρο Άλμα, Αγ. Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15-17, Αθήνα

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews