Το πιο διάσημο συμφωνικό – χορωδιακό έργο του 20ου αιώνα, Carmina Burana του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Carl Orff, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο από την Εθνική Όπερα της Οδησσού με την συμμέτοχη 150 συντελεστών.
Η βάση της σκηνικής καντάτας «Carmina Burana» (1936 – 1937) του Carl Orff ήταν 24 ποιήματα από την ομώνυμη συλλογή μεσαιωνικής ποίησης. Το όνομα «Carmina Burana» στα λατινικά σημαίνει «Τραγούδια του Μπόγερν» και αντιστοιχεί στο όνομα του αρχικού χειρογράφου «Codex Buranus», το οποίο βρέθηκε το 1803 στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Boyern.
Οι αριθμοί τραγουδιών και ορχήστρας, αντιπαρατιθέμενοι μεταξύ τους, αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία εικόνων του κόσμου και μιλούν για τον ρόλο της Τύχης στην ανθρώπινη ζωή, για τον ερχομό και τις ομορφιές της Άνοιξης, για την τρέλα της κοσμικής διασκέδασης και, με αθυρόστομο συχνά τρόπο, τις χάρες του έρωτα… Ο κύριος φιλοσοφικός πυρήνας της καντάτας έγινε προβληματισμός σχετικά με το γεγονός ότι ένα άτομο, με όλες τις μικρές χαρές και λύπες του, είναι απλώς ένα παιχνίδι στα χέρια μιας ιδιότροπης μοίρας, σύμβολο της παροδικότητας, που είναι ο συνεχώς περιστρεφόμενος Τροχός της Τύχης.
«Ο τροχός της τύχης δεν θα κουραστεί να γυρίζει: Θα με πετάξουν από τα ύψη, ταπεινωμένο. Στο μεταξύ, ο άλλος θα σηκωθεί, θα ξυπνήσει, ακόμα σηκωμένος στα ύψη από τον ίδιο τροχό»
Ορχήστρα, Χορωδία και Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού
Μουσική Διεύθυνση: Chernetski Igor
Διεύθυνση χορωδίας: Gazinskiy Ivan
Υπεύθυνος χορωδίας: Regrut Valery
Χορογραφία: Mosterd Gerard
Χορογραφία: Mosterd Gerard
Μουσική διεύθυνση – Παραγωγή: Chernukho-Volich Vyacheslav
Σκηνοθεσία: Mosterd Gerard
Χορογραφία: Mosterd Gerard
Βοηθός χορογράφου: Julia Mitomi
Σκηνικά: Stephen Demedts
Κοστούμια: Avondts Nancy
Βίντεο και εικαστικές προβολές: Sibe Kokke
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Garbuz Larisa
2 Οκτωβρίου 2024
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Facebook
Twitter
Tumblr
RSS