Βιβλίο

«Χαρούμενοι γυμνοί άνθρωποι»

«Χαρούμενοι γυμνοί άνθρωποι»

της Κατερίνας Μπάμπκινα από εκδόσεις Βακχικόν

Οι Χαρούμενοι γυμνοί άνθρωποι είναι μια συλλογή διηγημάτων της Κατερίνας Μπάμπκινα, με κοινή αναφορά στην ευτυχία ή, ακριβέστερα, στο τι μας συμβαίνει λίγο πριν τη ζήσουμε.

Πρόκειται για ιστορίες με επίκεντρο διάφορες γενιές Ουκρανών, που έζησαν τη σοβιετική πραγματικότητα αλλά και τη μεταβατική περίοδο που ακολούθησε, που μεγάλωσαν και έγιναν όσο μπόρεσαν δυνατότεροι, όχι εξαιτίας αλλά σε πείσμα όλων όσων τους είχαν συμβεί˙αλλά και το πώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν τώρα και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο, όπου υπάρχει πόλεμος, αγάπη και μετανάστευση, από το Ανόι στη Νέα Υόρκη, με τους νεκρούς, τους ζωντανούς, τους τυφλούς και τους ανίδεους.

Και το πιο σημαντικό – οι ιστορίες πραγματεύονται το πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ανάμεσα όλα αυτά.

Μεταφράστρια: Μαριτίνη Μνηματίδου

Είδος: Διηγήματα

ISBN: 978-960-638-267-3

Σελίδες: 70

Η Κατερίνα Μπάμπκινα (Катерина Богданівна Бабкіна, 1985) είναι Ουκρανή δημοσιογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με ουκρανικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά όπως Esquire Ukraine, Focus, Business, Le Monde, Art Ukraine, Harper’s Bazaar, The Insider. Επίσης, συμμετείχε στη σειρά ντοκιμαντέρ των Le Monde και Arte “Gol! Ukraine”.

Ως σεναριογράφος έχει δει πολλές από τις ταινίες της να προβάλλονται σε μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως στην Εβδομάδα Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών το 2016.

Το 2015, ίδρυσε μαζί με τον Μαρκ Λίβιν, τον βιβλιοφιλικό φορέα “Flash mob #bookchallenge_ua”. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε περιοδικά διεθνώς (αγγλικά, ισπανικά, σουηδικά, γαλλικά, ρουμάνικα, ρωσικά, ελληνικά κ.ά.).

Κάποια από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Πολωνία, το Ισραήλ και πλέον την Ελλάδα, όπως το μυθιστόρημά της Σόνια, το οποίο περιλήφθηκε στη μικρή λίστα του βραβείου BBC Book of the Year 2013.

Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα, τρεις συλλογές διηγημάτων και τέσσερα βιβλία για παιδιά. To 2018 συμμετείχε στο συγγραφικό πρόγραμμα International Writing Program (USA).

Στα ελληνικά, έχει ήδη κυκλοφορήσει μια ανθολογία ποιημάτων της με τίτλο Μη ζητάς τίποτε άλλο παρά μόνο θαλπωρή, σε μετάφραση Ελένης Κατσιώλη, από τις εκδόσεις Βακχικόν (2020).

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews