Θέατρο

«Οι δαιμονισμένοι»

«Οι δαιμονισμένοι»

Το κλασσικό έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι από τις 19 Δεκεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο

Σε μια μικρή Πόλη, μια παρέα νεαρών ανδρών συγκεντρώνεται γύρω από τον διανοούμενο πρώην δάσκαλό της κι ονειρεύεται ν’ αλλάξει τον κόσμο. Μόνο η καταστροφή του παλιού κόσμου μπορεί να σημάνει μια ελπίδα για την αποπροσανατολισμένη τους γενιά. Ο παλιός κόσμος βουτηγμένος στη διαφθορά και την ακολασία στέκεται παθητικός.

Οι επικεφαλής  γρήγορα αναζητούν ένα αρχηγό – Μεσσία για να τον κάνουν σημαία του αγώνα τους.  Ο «Σωτήρας» αλλά και κάθε «μεσσιανικό» κατασκεύασμα είναι μια πλάνη που εκμεταλλεύεται τις ελπίδες των οπαδών ή στέκεται μετέωρος περιτριγυρισμένος από τα δικά του «Δαιμόνια» (φαντάσματα και ενοχές).

Η  ανανεωτική ορμή της ομάδας γρήγορα παρασύρει στην καταστροφή ή τον θάνατο  τους πιο αθώους που χωρίς αντίσταση αφέθηκαν με εμπιστοσύνη στα οράματα για μια «καλύτερη ζωή».

Ο κόσμος δεν άλλαξε γιατί η κάθε αλλαγή θέλει όραμα, σχέδιο, συναίνεση και εργασία αλλά πάνω απ’ όλα  αγάπη για τους ανθρώπους κι αυτό ως αυτοσκοπό, κι  ως μοναδικό προορισμό.

Αν η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως η εποχή που θα σημάνει το τέλος της «αυθεντίας», τότε μια νέα ανάγνωση του ντοστογιεφσκικού αριστουργήματος δεν είναι ανώφελη.

Σ’ έναν άδειο χώρο. Χώρος συγκρούσεων; Εργοστάσιο; Σφαγείο; Αίθουσα μπιλιάρδου; Θέατρο;

Δώδεκα άνθρωποι παλεύουν για την εξουσία αλλά και  τη σωτηρία του μυαλού τους.

Τα αισθήματα έχουν χαθεί. Η απελπισία έχει επικρατήσει. Σκοτάδι, σιωπή, λόγια οργισμένα, κοφτά. Και μια κίτρινη βροχή που δεν λέει να σταματήσει. Ο υπόκοσμος και οι ζηλωτές της πολιτικής εξουσίας είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Τα ‘Όπλα δίνουν τη λύση.

Κάποιες ξεχαρβαλωμένες καρέκλες και πολλά βιβλία ο διάκοσμος. Κι ένα παλιό μπιλιάρδο.

Ατμόσφαιρα αποπνικτική και ασθματικός ρυθμός.

Καμιά διαφυγή. Μόνο ο χρόνος περνά αμείλικτος πάνω τους.

Κοστούμια που παραπέμπουν στην εποχή του Μεγάλου Κραχ.

Στηριγμένο στη διασκευή για το Θέατρο  του  Άλμπερ Καμύ

Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου

Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κερασία Σαμαρά, Βίκυ Μαραγκάκη, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Σταύρος Καραγιάννης, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στάθης Μαντζώρος, Έφη Ρευματά και ο Κώστας Καστανάς

Ημέρες – Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 7 μ.μ., Παρασκευή 8.30 μ.μ., Σάββατο 9.00 μ.μ., Κυριακή 6.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 20 ευρώ και 10 ευρώ (για ανέργους, για φοιτητές, νεανικό έως 18 ετών και άνω των 65 ετών). Μόνο την Πέμπτη και την Κυριακή, γενική είσοδος 15 ευρώ και 10 ευρώ (για ανέργους, για φοιτητές, νεανικό έως 18 ετών και άνω των 65 ετών).

Διάρκεια παράστασης: 160 λεπτά περίπου

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ.: 2103464380

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews