Κινηματογράφος

«Δικαίωση 3368»

«Δικαίωση 3368»

To Studio new star art cinema παρουσιάζει για πρώτη φορά το ιστορικά σημαντικό και βαθιά ανθρώπινο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Ισμήνης Σακελλαροπούλου

Μια παραγωγή της Medea Pictures με την υποστήριξη και την συγχρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την επιστημονική υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Άννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη. Ο Γιώργος Δημόπουλος και η Μαρία Κατσικοπούλου, ως διασωθέντες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εμπλουτίζουν την ταινία με τις αφηγήσεις του σχετικά με τη σκληρή πραγματικότητα του 1943. Για τη «ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368», ο Γιώργος Βουκάνος συνέθεσε πρωτότυπη μουσική, σε ερμηνεία της Μόρφω Τσαϊρέλη και του Γεράσιμου Ανδρεάτου.

«Κλαίνε, θρηνούνε τα βουνά, Μοιρολιογούν οι κάμποι

Κι ένα πουλί μοιριολογά

Στης Άρτας το ποτάμι. -Τι έχεις πουλάκι, πουλάκι μου και κλαις

Γιατί είσαι λυπημένο;

Κάψανε τα Καλάβρυτα, Δίστομο και Κομμένο…»

Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα και μέσα από την μυθοπλαστική αλλά ρεαλιστική προβολή μιας πραγματικής συνθήκης, η «ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368» παρουσιάζει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα. Ο τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλο που μαζί και με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης 3.368. Όλες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους, για να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο σε αυτό το έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενόςδράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα». Το έργο εκτός από τις δραματοποιημένες σκηνές που αποτυπώνουν το Καλαβρυτινό τοπίο με αναγωγές στο παρελθόν, τις εκκλήσεις αμάχων, την πληγωμένη αξιοπρέπεια, την φρίκη του πολέμου, περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες συνθέτουν τις ηθικές, ιστορικές, δικαστικές και άλλες διαστάσεις και πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και της μάχης για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Ένας κόσμος που μάχεται, δεν συνθηκολογεί και επιμένει να αγωνίζεται για δικαιοσύνη. Μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού. Οι ρίζες του αγώνα βρίσκονται στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα». Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης του έργου Ισμήνη Σακελλαροπούλου, δήλωσε για το έργο:

«Ο συναισθηματικός χαρακτήρας του δραματοποιημένου έργου, οι εναλλασσόμενες συγκινήσεις, η προσμονή της λύτρωσης σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις των ομιλητών συμβάλλει στην αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα, μέσα από την μυθοπλαστική αλλά και ρεαλιστική προβολή ενός ολόκληρου ψυχικού κόσμου που μάχεται, δεν συνθηκολογεί και επιμένει να αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη, έχει ως αποτέλεσμα το ντοκιμαντέρ “ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368”, ένα έργο σχεδιασμένο με ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη». Ενώ ο υπεύθυνος παραγωγής της Medea Pictures, Εμμανουήλ Μαύρος, συμπληρώνει:

«Ανατριχιάζει κανείς στη σκέψη ότι, αν δεν είχαν διασωθεί οι 3.368 αιτήσεις αγωγών όσον εκ του θαύματος σώθηκαν συγγενών, ο αφανισμός των 677 άμαχων που εκτελέστηκαν, τα 1.000 περίπου σπίτια που πυρπολήθηκαν στα Καλάβρυτα και σε πάνω από 50 χωριά, θα ήταν μια λήθη στην ιστορία. Όταν μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα, για να στερήσουν έτσι από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης. Η Ιστορία όμως δεν πρέπει και είναι επιτακτικό να μην μένει στη λήθη της. Το ντοκιμαντέρ της Ισμήνης Σακελλαροπούλου είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να μείνει άσβηστη η μνήμη, για να κάνουμε σαφές ότι τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει, ότι δικαιοσύνη για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα δεν έχει αποδοθεί.»

Δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ – Έγχρωμο – Ελλάδα – 2021

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Παραγωγοί: Ρένα Σανταμούρη, Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Δ/νση Οργάνωσης Παραγωγής: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Δ/νση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Κανεσούλης

Επεξεργασία Εικόνας: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Μουσική: Γιώργος Βούκανος

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς

Δ/νση Παραγωγής: Ντέμη Αντωνοπούλου

Σχεδιασμός & Επεξεργασία Ήχου: Δημήτρης Ευαγγελινός

Color Grading: Λάζαρος Αγγουράς

Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτροπούλου

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Παλαιολόγου

Χειριστής Κάμερας: Νίκος Γεωργαλής

3D Σχεδιασμός & Γραφικά: Ρένα Σανταμούρη

Σκηνικά & Κοστούμια: Πελαγία Βουτζουλίδου

Ψιμυθιολόγος – Κομμώσεις – Ειδικά Εφέ: Γιώτα Κουτσάφτη

Στις 8/12/2021, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στο STUDIO new star art cinema η ΠΡΕΜΙΕΡΑ της «ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ 3368», η προβολή της οποίας θα πλαισιωθεί από εκδήλωση με τους εξής ομιλητές:

1. Σακελλαροπούλου Ισμήνη (σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος)

2. Γιώργος Δημόπουλος (διασωθείς – βιώσας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος)

3. Ερμείδης Χαρίλαος (Πρόεδρος Ένωσης θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και

εκλεγμένο μέλος της Γραμματείας του ΕΣΔΟΓΕ)

4. Συγγελάκης Αριστομένης (Διδάκτωρ ΕΚΠΑ – Συγγραφέας ΕΣΔΟΓΕ)

5. Κοσσυβάκης Βελισσάριος (διανομέας NEW STAR)

Είσοδος 5 ευρώ

Το έργο θα προβληθεί σε Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ στην Ελλάδα από τις 9/12/2021 σε ΔΙΑΝΟΜΗ NEW STAR στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema. Οι προβολές της θα συνεχίσουν σε άλλες αίθουσες στην Αθήνα και, στη συνέχεια, σε όλη την Ελλάδα

Σχόλια

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews