Εκδηλώσεις

Δύο όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι: «Αδελφή Αγγελική» & «Ο μανδύας» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Δύο όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι: «Αδελφή Αγγελική» & «Ο μανδύας» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ολοκληρώνει την πρώτη του σεζόν με την παρουσίαση των δύο μονόπρακτων έργων του Τζάκομο Πουτσίνι Αδελφή Αγγελική & Ο μανδύας, στις 8 και 10 Ιουλίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Νικολέτας Φιλόσογλου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 με στόχο να δώσει την ευκαιρία να λάβουν εμπειρία εντός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής νέοι καλλιτέχνες που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και βρίσκονται στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους διαδρομής. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δοκιμάζονται σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας και λαμβάνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές όπερας ανά καλλιτεχνική περίοδο. Η πρώτη παραγωγή των «Νέων της Όπερας» ήταν ο Ιδομενέας του Μότσαρτ και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο διακεκριμένος τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος.

Οι δύο μόνοπρακτες όπερες Αδελφή Αγγελική και Ο μανδύας αποτελούν μαζί με το έργο Τζάννι Σκίκκι το Τρίπτυχο του Τζάκομο Πουτσίνι. Και τα δύο έργα πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης στις 14 Δεκεμβρίου 1918. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1970.

Η Αδελφή Αγγελική είναι σε ποιητικό κείμενο  του Τζοβακκίνο Φορτσάνο. Η ιστορία έχει ως εξής: η Αδελφή Αγγελική είναι διαφορετική από τις άλλες μοναχές στο μοναστήρι. Είναι ευγενικής καταγωγής και ένα μυστήριο καλύπτει τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε εκεί. Απρόσμενα την επισκέπτεται η πριγκίπισσα θεία της. Τα συνταρακτικά νέα που της μεταφέρει θα οδηγήσουν την Αδελφή Αγγελική στο θανάσιμο αμάρτημα της αυτοκτονίας.

Ο μανδύας είναι σε ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Αντάμι και βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Ντιντιέ Γκολντ. Το έργο μιλά για το δράμα τριών ανθρώπων σε μια μαούνα αραγμένη στις όχθες του Σηκουάνα: του Μικέλε, ιδιοκτήτη της μαούνας, της γυναίκας του Τζωρτζέττας που έχει χάσει πρόσφατα το παιδί τους και του Λουΐτζι, αχθοφόρου και εραστή της Τζωρτζέτας. Μια ζοφερή δίνη συναισθημάτων, πόνου και εγκλήματος, η οποία τελικά θα καταπιεί και τους τρεις πρωταγωνιστές.

Την παραγωγή σκηνοθετεί η σκηνοθέτρια Νικολέτα Φιλόσογλου, η οποία έχει εργαστεί στο θέατρο με τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τον Γιάννη Χουβαρδά. Η Φιλόσογλου, η οποία μεταφέρει στη δεκαετία του ’50 τη δράση των δύο μονόπρακτων, σημειώνει: «Στο δίπτυχο ο Πουτσίνι διαπραγματεύεται κλασικά ζητήματα όπως η απώλεια, το έγκλημα και ο θάνατος: υπάρχει ο θάνατος, η καταστροφή άλλοτε είναι καταστροφή του άλλου, άλλοτε αυτοκαταστροφή, ενίοτε υβριδικές, μεταιχμιακές καταστάσεις θανάτων και νέων, ανέκδοτων μορφών απώλειας.

Η Αδερφή Αγγελική (Suor Angelica) μας επαναφέρει σε ένα φαινομενικά αναχρονιστικό και ένα φαινομενικά ‘ξεπερασμένο’ μοτίβο της γυναίκας που κλείνεται σε μοναστήρι λόγω μίας κοινωνικά μη αποδεκτής ανεπιθύμητης κύησης. Πρόκειται για μια φρικτή αλλά συνηθισμένη πραγματικότητα κοινωνικού ελέγχου και αποκλεισμού κατά τους 18ο και 19ο αιώνα. Με την εξαίρεση των πολύ χαμηλών

κοινωνικών στρωμάτων (πόρνες και άλλες απόκληροι) και των πολύ υψηλών (αριστοκρατία), οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν μία ανεπιθύμητη κύηση βρισκόταν αντιμέτωπες με τον πιο απεχθή αποκλεισμό, με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό τους σε μοναστήρι. Το έργο του Μαρκήσιου ντε Σαντ επανέρχεται σε αυτό το θέμα αναδεικνύοντας τον πραγματικό κατ’αυτόν σαδισμό της ίδιας της κοινωνίας η οποία υποκριτικά και …σαδιστικά ωθεί στη συχνή σε τέτοια ιδρύματα ψυχική και σωματική κακοποίηση και στον κοινωνικό θάνατο  όσες γυναίκες, νεαρής συνήθως ηλικίας, βρέθηκαν σε τέτοιες συνθήκες. Η όπερα διαπραγματεύεται τον σκληρό, κυριολεκτικό ή μεταφορικό, θάνατο και την απώλεια. Αποδίδει έτσι την τραγικότητα της ανθρώπινης κατάστασης. Όπως μας υπενθυμίζει, σε διαφορετικά συμφραζόμενα, ένας από τους κλασικότερους οξυδερκείς τραγικούς, ο Μπλεζ Πασκάλ, στο διάσημο στοίχημά του, η ζωή δεν μας δίνει περιθώριο αποφυγής των σκληρών διλημμάτων. Από τη στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος είτε θα είναι ευτυχισμένος είτε δυστυχισμένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και Ο μανδύας (il Τabbaro), έργο το οποίο διαδραματίζεται στο Παρίσι, στις όχθες του Σηκουάνα, όχι όμως του Σηκουάνα των ρομαντικών περιπάτων. Οι πρωταγωνιστές ζουν και εργάζονται στη σκοτεινή πλευρά της πόλεως του φωτός, σε μία ήπια παραλλαγή ορισμένων θεμάτων των Αθλίων του Βίκτωρα Ουγκό σχετικά με τις σκοτεινές και απωθητικές πλευρές των κατώτερων τάξεων. Η συμβίωση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη ενός ποταμόπλοιου και της νεαρής γυναίκας του σε περίοδο πένθους -αναφέρεται ότι πρόσφατα έχασε ένα παιδί μετά τη γέννησή του-, ο εραστής που επουλώνει προσωρινά τις πληγές, ο απατημένος σύζυγος ο οποίος τον δολοφονεί σε μια πράξη εκδίκησης, θέματα τα οποία στερούνται πρωτοτυπίας, όχι όμως και η διαπραγμάτευσή τους.

Οι «Νέοι της Όπερας» είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να τους προσφέρει τη δυνατότητα να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον εργασίας προστατευμένο αλλά και εποπτευόμενο από επαγγελματίες καταξιωμένους στο αντικείμενό τους. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δοκιμάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας και παίρνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας και όχι μόνο, όπως, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Χατζησίμος, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο αρχιμουσικός Άντζελο Καβαλλάρο, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Σοφία Κυανίδου, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Αγγελική Καθαρίου κ.ά.

Τζάκομο Πουτσίνι Αδελφή Αγγελική & Ο μανδύας

Παραγωγή του προγράμματος της ΕΛΣ «Οι Νέοι της Όπερας»

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου

Σκηνοθεσία: Νικολέτα Φιλόσογλου

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς Επιμέλεια κίνησης: Ζυστίν Γκουσσό

Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου Φωνητική προετοιμασία και διδασκαλία: Βαγγέλης Χατζησίμος – Σοφία Κυανίδου

Αδελφή Αγγελική Αδελφή Αγγελική: Ελένη Κομνή Πριγκίπισσα, θεία: Μαρία Βλαχοπούλου Ηγουμένη: Λεονώρα Γαϊτάνου Αδελφή Ζηλώτρια: Μαρισία Παπαλεξίου  Δασκάλα των δοκίμων: Αμαλία Αυλωνίτη  Αδελφή Γενοβέφα: Μαριέττα Σαρρή Αδελφή Οσμίνα: Άννυ Φασσέα Αδελφή Ντολτσίνα: Νίκη Χαζιράκη  Αδελφή Νοσοκόμος: Αγγελική Βαρδάκα Αδελφές για τις ελεημοσύνες: Δέσποινα Παναγιώτου Δόκιμος Αδελφή: Χριστίνα Ασημακοπούλου Υπηρετούσες αδελφές: Μαριέττα Σαρρή, Άννυ Φασέα, Ζωή Καραγκούνη, Δέσποινα Παναγιώτου  Ο μανδύας Μικέλε: Γιάννης Σταματάκης Τζωρτζέττα: Ελεάννα Κωνσταντά Φρούγκολα: Λεονώρα Γαϊτάνου Λουίτζι: Χρήστος Δεληζώνας Τίνκα: Χρήστος Γιαννούλης  Τάλπα: Γιώργος Παπαδημητρίου Δύο εραστές: Άννυ Φασσέα – Νίκος Μαραζιώτης Πωλητής τραγουδιών: Νίκος Μαραζιώτης  Συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Τιμές εισιτηρίων: €5, 10 Φοιτητικό, παιδικό: €5

8, 10 Ιουλίου 2018

Ώρα έναρξης: 20.00

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

 • «Magic inside»

  Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ο κορυφαίος illusionist Σανκάρα και η ομάδα του σε προσκαλούν σε ένα μοναδικό...

 • «Ατάκτως ερριμμένα» 

  Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης η ατομική έκθεση της Τάνιας...

 • «Σταχτοπούτα»

  Χριστούγεννα με λάμψη και μαγεία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών! Σχόλια

 • «Αθήνα Ενδοχώρα» 

  Mε εξαιρετική επιτυχία εγκαινιάστηκε στον καινούργιο χώρο Κέντρο Τεχνών “ΜΕΤΣ”, η έκθεση «Αθήνα Ενδοχώρα», ένα ζωγραφικό αφήγημα...

Copyright © 2015-2016 Clevernews