Θέατρο

Είδαμε τον Οιδίποδα Τύραννο στο Από Μηχανής θέατρο!

Είδαμε τον Οιδίποδα Τύραννο στο Από Μηχανής θέατρο!

Μπορεί να έχουμε ταυτίσει τα κλασσικά έργα των αρχαίων τραγικών ποιητών με το καλοκαίρι και την Επίδαυρο, εμείς όμως παρακολουθήσαμε στην αρχή της άνοιξης- την προηγούμενη εβδομάδα- τον «Οιδίποδα Τύραννο» στο Από Μηχανής θέατρο (και πολύ καλά κάναμε!)

Η πλοκή γνωστή: ο Οιδίποδας, βασιλιάς πλέον της Θήβας, αφού την απάλλαξε από τη Σφίγγα λύνοντας το αίνιγμα, έχει παντρευτεί την Ιοκάστη και έχει κάνει μαζί της τέσσερα παιδιά. Η πόλη όμως ταλανίζεται από λοιμό και  ο χρησμός που έρχεται από τους Δελφούς αναφέρει πως μεγάλο μίασμα υπάρχει στην πόλη που έχει προκληθεί από το δολοφόνο του νεκρού βασιλιά Λάιου. Ο Οιδίποδας στην προσπάθειά του να βρει τον ένοχο, ανακαλύπτει ότι είναι ο ίδιος, πως αυτός σκότωσε το Λάιο και παντρεύτηκε τη χήρα βασίλισσά του, οι οποίοι αποδεικνύονται και βιολογικοί του γονείς.

Η τραγωδία του Σοφοκλή, μαζί με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» και την «Αντιγόνη» αποτελούν την τριλογία του οίκου των Λαβδακιδών της Θήβας. Για τη συγκεκριμένη, μάλιστα, ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι είναι «υπόδειγμα δραματικής τέχνης».

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Θανάση Σαράντου (ο οποίος μάς χάρισε μια εξαίσια ερμηνεία ως Οιδίποδας) να δώσει βάση στο κείμενο, χωρίς περιττά ποικίλματα, τον δικαίωσε.

Η Μάνια Παπαδημητρίου, της οποίας το υποκριτικό διαμέτρημα επεκτείνεται στο άπειρο (ναι, δηλώνουμε χρόνια φανατικοί θαυμαστές της),  στη μία σκηνή εμφανίζεται ως ο τυφλός, ανήμπορος, γέροντας μάντης Τειρεσίας, ενώ στην επόμενη περίλαμπρη και αγέρωχη βασίλισσα Ιοκάστη, ως ότου να μας συγκλονίσει στο φινάλε ως η τραγική ηρωίδα στην οποία αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Κρέων ο Χριστόδουλος Στυλιανού, μαντατοφόρος του χρησμού, αποδιοπομπαίος τράγος στην αρχή, αλλά με τη δικαίωση και την κάθαρση να έρχεται στο τέλος.

Ο χορός (Πάρης Σκαρτσολιάς, Αλέξανδρος Τούντας, Βαγγέλης Ψωμάς, Νίκος Πολοζιάνης), πάντα πιστός δίπλα στον Οιδίποδα, έδινε ένταση σε σημεία της πλοκής, αλλά και έκανε ησυχία σε άλλα, όταν το κακό και ο θρήνος είχαν τον πρώτο λόγο.

*Σύγχρονη τραγική ειρωνεία: στην παράσταση η Θήβα τελεί υπό καραντίνα λόγω πανδημίας λοιμού και εμείς απολαύσαμε την παράσταση την ημέρα που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας η κατάργηση των μέτρων για τον Covid έπειτα από μία τριετία πρωτοφανούς παγκόσμιας καραντίνας…

Περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ.

Σχόλια

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link