Βιβλίο

«Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις- Έρευνα και μαρτυρίες για τη γυναικοκτονία και την έμφυλη βία»

«Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις- Έρευνα και μαρτυρίες για τη γυναικοκτονία και την έμφυλη βία»

της Τζένης Κριθαρά από τις εκδόσεις ΚΨΜ

Στο Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις, η δημοσιογράφος Τζένη Κριθαρά ερευνά τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της έμφυλης ανισότητας, που ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλον τον κόσμο, αλλά και παρουσιάζει δέκα αληθινές ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα, που βίωσαν την έμφυλη βία σε κάθε έκφανσή της.

Γυναικοκτονία: η λέξη που ενοχλεί, που διχάζει, που προκαλεί. Πατριαρχία, σεξισμός, τοξική αρρενωπότητα, εσωτερικευμένος μισογυνισμός, ενοχοποποίηση του θύματος και σεξουαλική αντικειμενικοποίηση: Συμπεριφορές και στερεότυπα που διαμορφώνουν, φυσιολογικοποιούν και δικαιολογούν τη γυναικοκτόνο πρόθεση. Αιτίες που οπλίζουν το χέρι κάθε κακοποιητή. Αποδείξεις πως η ισότητα των φύλων αποτελεί γράμμα του νόμου και όχι πνεύμα της πολιτείας. Η έμφυλη βία, που καταγράφεται καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες περί έμφυλης ισοτιμίας. Ο δρόμος που μένει να διανυθεί είναι μακρύς.

Δέκα γυναίκες αφηγούνται τις δικές τους εμπειρίες. Δέκα άνθρωποι που υπέστησαν βία λόγω του φύλου τους αποκαλύπτουν –χωρίς να περιγράφουν τίποτα άλλο πέρα από το βίωμά τους– πώς γεννάται, πώς εκφράζεται και πώς συγκαλύπτεται το έμφυλο έγκλημα. Τίποτα δεν είναι πιο ωμό από τη βία, τίποτα δεν είναι πιο βίαιο από την ανισότητα.

Σελίδες: 168

ISBN: 978-618-5156-94-7

Πρόλογος: Νίκος Μπογιόπουλος

Η Τζένη Κριθαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών με μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Σχέσεις και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία. Ακολούθησε διδακτορικές σπουδές στην Ιστορία της Ελληνικής Πεζογραφίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα γυναικεία δικαιώματα, την έμφυλη ανισότητα και τους μηχανισμούς αναπαραγωγής στερεοτύπων. Από το 2010 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση, έχοντας ολοκληρώσει τη φοίτησή της στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Οι εκδόσεις ΚΨΜ μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Τζένης Κριθαρά, «Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις», την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, στις 12:30 μ.μ., στον «Κήπο του Μουσείου» (μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κατερίνα Σεργίδου, ακτιβίστρια-ερευνήτρια σπουδών Φύλου και Φεμινισμού

Χαρά Χιόνη-Χότουμαν, δικηγόρος Κέντρου Διοτίμα, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου Νομικής Αθηνών

και η συγγραφέας του βιβλίου Τζένη Κριθαρά.

Συντονίζει η Άρια Δάγλα, Senior PR Account Manager στην Action Global Communications.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link