Βιβλίο

«Εις το όνομα του πατρός (και του υιού)»

«Εις το όνομα του πατρός (και του υιού)»

του Ιμμάνουελ Μιφσούντ από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επιστρέφοντας από την κηδεία του πατέρα του, ο αφηγητής αρχίζει να διαβάζει το ημερολόγιο που κρατούσε εκείνος όταν ήταν στρατιώτης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ημερολόγιο είναι πολύ μικρό, σχεδόν απρόσωπο, αλλά αυτό ακριβώς είναι που τον ωθεί να επανεξετάσει την προσωπική σχέση που είχε μαζί του. Ο πατέρας του, τον οποίο ο αφηγητής γνώρισε ως ανάπηρο -είχε τραυματιστεί στο πόδι σε ατύχημα με τη μοτοσικλέτα-, προσπαθούσε πάντα να πείθει τους γύρω του ότι ήταν αρκετά σκληρός για να αντέχει όλες τις δυσκολίες, και προσπάθησε να μεγαλώσει τον γιο

του με τον ίδιο τρόπο.

Ο αφηγητής επισκέπτεται ξανά το παρελθόν του πατέρα του αλλά και το δικό του για να προσπαθήσει να βρει ρωγμές σε αυτό το προσωπείο, να βρει σημάδια αδυναμίας και εκφράσεις συναισθημάτων. Αυτό γίνεται ευκαιρία ώστε να αναλογιστεί τη δική του ανατροφή και το πώς μεγάλωσε για να γίνει άντρας. Συμβάντα από το παρελθόν ανακαλούνται για να ρίξουν φως στο θέμα.

Η νουβέλα Εις το όνομα του πατρός (και του υιού) έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011

Μετάφραση: Στέργια Κάββαλου

Εξώφυλλο: Lawrence Aritao (Unsplash.com)

ISBN: 978-618-5662-03-5

Σελίδες: 64

Ο Ιμμάνουελ Μιφσούντ (Immanuel Mifsud) είναι ποιητής και συγγραφέας που γεννήθηκε στη Μάλτα το 1967. Έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Πεζογραφίας (2002, 2015), το Εθνικό Βραβείο Ποίησης (2014, 2016) και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2011). Έχει γράψει συλλογές διηγημάτων, ποιητικές συλλογές και παιδικά βιβλία. Πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες. Διδάσκει Μαλτέζικη Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν η Ανθολογία νέων Μαλτέζων ποιητών (2019), σε ανθολόγησή του, και η ποιητική του συλλογή Ψάρι (2020), αμφότερα μεταφρασμένα από τη Στέργια Κάββαλου.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link