Θέατρο

«Εκάβη» : η καλοκαιρινή περιοδεία!

«Εκάβη» : η καλοκαιρινή περιοδεία!

Ο θεατρικός οργανισμός KMTD Productions το καλοκαίρι του 2023 παρουσιάζει από τον Ιούλιο το εμβληματικό έργο του Ευριπίδη «Εκάβη» και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Αυγούστου, σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη. Στο ρόλο της Εκάβης η Ελένη Κοκκίδου. 

Στην πρώτη – και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους – περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π. Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του – και σε όλους τους Έλληνες – την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος. 

Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο, αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε. 

Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Μαζί της οι γυναίκες, οι αόρατες του πολέμου, μπροστά στο Ακατανόητο που τις σαρώνει και μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας συγκροτούνται ως κοινότητα. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα. 

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου 

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη 

Σκηνικά/κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού 

Μουσική: Νίκος Γαλενιανός 

Κίνηση: Χαρά Κότσαλη 

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου 

Α’ βοηθός σκηνοθέτιδας: Μάγια Κυριαζή 

Β’ βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Τσιπτσής 

Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Δημοσθένης Κλιμενώφ 

Φωτογραφίες παράστασης: Κική Παπαδοπούλου 

Μακιγιάζ φωτογράφισης: Olga Falei και Νίκη Οβάκογλου 

Teaser σύλληψη – σκηνοθεσία: Κική Παπαδοπούλου 

Κάμερα/drone/μοντάζ: Σταμάτης Γεροχριστοδούλου 

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης (Ταλθύβιος), Μαρίνα Καλογήρου (Πολυξένη), Ελένη Κοκκίδου (Εκάβη), Θανάσης Κουρλαμπάς (Οδυσσέας), Ερρίκος Μηλιάρης (Φάντασμα Πολύδωρου), Ηλεάνα Μπάλλα (Θεράπαινα), Άκης Σακελλαρίου (Πολυμήστορας), Αλέκος Συσσοβίτης (Αγαμέμνονας) 

Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Αμαλία Τσεκούρα 

Μουσικός επί σκηνής: Άρτεμις Βαβάτσικα 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 

11 και 12 Αυγούστου 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 

Πέμπτη 24 Αυγούστου ΧΑΛΚIΔΑ | ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ

Σάββατο 26 Αυγούστου ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ | ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ& ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Δευτέρα 28 Αυγούστου ΒΥΡΩΝΑΣ | ΒΡΑΧΩΝ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

Τρίτη 29 Αυγούστου ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ | ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

Τετάρτη 30 &Πέμπτη 31 Αυγούστου ΠΑΠΑΓΟΥ | ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ | ΔΗΜΟΤ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ | ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ΝΙΚΑΙΑ | ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ | ΆΛΣΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ»

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ΠΕΙΡΑΙΑΣ | ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ΑΙΓΑΛΕΩ | ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ

Τρίτη 12 & Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου ΧΑΛΑΝΔΡΙ | ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews