Βιβλίο

«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» 

«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» 

του Jonathan Dimbleby από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, η εισβολή του Χίτλερ στη Ρωσία τον Ιούνιο του 1941, είχε ως στόχο τον αφανισμό του σοβιετικού κομμουνισμού, του Εβραϊσμού και την επακόλουθη δημιουργία ζωτικού χώρου (Lebensraum) για τη γερμανική άρια φυλή. Ωστόσο, η Επιχείρηση οδήγησε στην καταστροφή του Τρίτου Ράιχ και είχε ολέθριες συνέπειες για τη Γερμανία, καθώς εκατομμύρια άνδρες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή χάθηκαν στα πεδία των μαχών. Ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος –μεγαλύτερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο σε αυτό το επίπεδο στη δυτική Ευρώπη–, το οποίο κόστισε στον Χίτλερ τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αντλώντας στοιχεία από άγνωστο έως σήμερα αρχειακό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αμετάφραστες μέχρι πρόσφατα ρωσικές πηγές, ο Τζόναθαν Ντίμπλεμπι τοποθετεί την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στις αληθινές ιστορικές της διαστάσεις. Από τις απαρχές των γεγονότων στις στάχτες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου ως τον αντίκτυπό τους στη μεταπολεμική Ευρώπη, ο Ντίμπλεμπι καλύπτει τη στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική ιστορία από όλες τις πλευρές, συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη και ζωντανή εικόνα μιας μνημειώδους επιχείρησης της οποίας το πλήρες μέγεθος και αποτύπωμα παραμένει ανεξερεύνητο. 

Στην καρδιά της καθηλωτικής αυτής αφήγησης βρίσκονται οι γλαφυρές περιγραφές των ηγετών που έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις, των ανδρών και των γυναικών που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή, των στρατιωτών που διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα σε ασύλληπτη κλίμακα και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το μοιραίο στοίχημα του Χίτλερ είχε τις πλέον τρομακτικές επιπτώσεις. 

Έγκυρο αλλά και βαθιά ανθρώπινο, το ιστορικό αυτό βιβλίο αποτελεί σταθμό στην κατανόηση μας τόσο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και του 20ού αιώνα. 

Σελίδες: 768 

Μεταφραστής: Μενέλαος Αστερίου 

ISBN      978-618-01-4632-5 

ISBN e-book       978-618-01-4633-2 

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΝΤΙΜΠΛΕΜΠΙ (1944) είναι Βρετανός διακεκριμένος παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός πολιτικών και ιστορικών εκπομπών σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς όπως το BBC και το ITV. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα έγκριτα έργα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: The Battle of the Atlantic και Destiny in the Desert: The Road to El Alamein, το οποίο περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Hessell-Tiltman και στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ του συγγραφέα στο BBC 2 Churchill’s Desert War. Άλλα βιβλία του συγγραφέα: Russia: A Journey to the Heart of a Land and Its People, Richard Dimble by: A Biography, The Palestinians, The Prince of Wales: A Biography και The Last Governor: Chris Patten and the Handover of Hong Kong. 

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews