Βιβλίο

“Έξω από την κρίση: Για μια χώρα που μας αξίζει”

“Έξω από την κρίση: Για μια χώρα που μας αξίζει”

του Colletis Gabriel από τις εκδόσεις Λιβάνη

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δώσει µια γενική ερµηνεία της κρίσης και να αναδείξει ένα σύνολο ζητηµάτων που προκύπτουν απ’ αυτή. Αυτά τα ζητήµατα που συνεπάγονται ριζικές αλλαγές τόσο στην εφαρµογή της οικονοµικής πολιτικής όσο και στο ευρύτερο πεδίο των θεσµών αποτελούν µέρος µιας προοπτικής προοδευτικής επεξεργασίας ενός νέου µοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα. Αυτό το σχέδιο επεξεργασίας µπορεί να αποσαφηνιστεί από ερευνητές και γενικότερα από διανοούµενους. Μπορεί και πρέπει να ετοιµαστεί από τις πολιτικές δυνάµεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν τα πράγµατα, έχοντας ως βάση από τη µια την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα και από την άλλη την επείγουσα αναγκαιότητα να προσφέρουν ένα µέλλον σε αυτή τη χώρα και ειδικά στη νεολαία της.

Ωστόσο, η ευθύνη της απόφασης εναπόκειται στο λαό: να αποφασίσει ποιο θα είναι το περιεχόµενο και τα µέσα αυτής της αλλαγής.

Μέχρι σήµερα µια µεγάλη µερίδα Ελλήνων αναζήτησαν τη σωτηρία τους ή µάλλον την επιβίωσή τους σε ατοµικές λύσεις. Αύριο οι Έλληνες θα πρέπει να συµµετάσχουν σε ένα συλλογικό έργο ανοικοδόµησης της χώρας και κατάκτησης της κυριαρχίας της. Το µέλλον της Ελλάδας θα γραφτεί στα ελληνικά, από τους ίδιους τους Έλληνες. Μια νέα πολιτική εξουσία δεν πρέπει να φοβάται αυτή την κίνηση, αντίθετα πρέπει να την ενθαρρύνει, προωθώντας ταυτόχρονα τους πειραµατισµούς. Τότε η ενέργεια που θα κινητοποιηθεί θα είναι ανίκητη.

Σελίδες: 236

O Gabriel Colletis είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

Εκτός από την ακαδημαϊκή δραστηριότητά του, κατείχε διάφορες θέσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στη Γαλλία. Ήταν επιστημονικός σύμβουλος ενός θεσμού που εξαρτάται από τον πρωθυπουργό για θέματα τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Συμμετέχει στις εργασίες ενός κέντρου λήψης αποφάσεων που καθοδηγεί τις επιλογές ανάπτυξης μιας μεγάλης γαλλικής περιφέρειας.

Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με την κρίση, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, την εδαφική ανάπτυξη.

Τα γραπτά του αφορούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία αλλά και την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ο Gabriel Colletis συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο μέσα από πολυάριθμα συνέδρια και δημοσιεύσεις στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Γράφει τακτικά σε εφημερίδες, όπως στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

 • «Σκίτσα σε έκλειψη ηλίου»

  του Έλενου Χαβάτζα από τις εκδόσεις Βακχικόν Σε αυτό το φτηνό και γκροτέσκο τσίρκο κανένα νούμερο δεν...

 • «Αν το Πεις»

  του Gregg Olsen από τις εκδόσεις Bell Μια αληθινή ιστορία εγκλήματος και οικογενειακών μυστικών. Ένας ύμνος στον...

 • «Κύματα ακίνητα»

  της Κατερίνας Ζυγούρα από τις εκδόσεις Βακχικόν Στάθηκα όμορφα απρόσεκτη στη γραφή μου. Στάθηκα απαρέγκλιτα προσεκτική στη...

 • «Μια γυναίκα»

  της Annie Ernaux από τις εκδόσεις Μεταίχμιο Αναζητώντας τη μητέρα. Μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, λιτή και αιχμηρή,...

Copyright © 2015-2016 Clevernews