Βιβλίο

«Για την Ελλάδα και την αριστερά» 

«Για την Ελλάδα και την αριστερά» 

του Αλέξη Μητρόπουλου από τις εκδόσεις Λιβάνη 

Κείμενα αυτοκριτικής και ευθύνης

Κεντρική ιδέα και αυτού του βιβλίου είναι ότι ολόκληρος ο µνηµονιακός υπο-πολιτισµός, η αταβιστική αυτή παλινδρόµηση σε συνθήκες προδηµοκρατικής εποχής, δεν θα µπορούσε να επιβληθεί, αν η Αριστερά, ενωµένη, αντιλαµβανόταν εξαρχής το µέγεθος του κινδύνου και αντιδρούσε στη µνηµονιακή πορεία των πραγµάτων. Γιατί είναι σίγουρο πως κανένα Μνηµόνιο δεν θα περνούσε, εάν τα κόµµατα και οι συλλογικότητες της Αριστεράς, διατηρώντας βεβαίως την αυτονοµία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, είχαν εναντιωθεί ταυτόχρονα στην προϊούσα αποικιοποίηση της χώρας, στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές και στην κατεδάφιση όλων των κοινωνικών κατακτήσεων…

Η υπεράσπιση της κυριαρχίας του εθνικού κράτους, ως επιδίωξη και στόχος των εργατικών αγώνων, είναι επίσης ανάκτηση από την Εργατική Τάξη της δικής της ιστορίας και του συσχετισμού των εσωτερικών δυνάμεων, κατά τον αείμνηστο Πουλαντζά.

Η καταστροφή που έχει συντελεστεί και συνεχίζεται στη χώρα, καθώς και η περιχαράκωσή της με θεσμικό πλαίσιο πρωτοφανές σε δραστικότητα ρυθμίσεων αλλά και σε όγκο βάρους δεσμών, είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Γι’ αυτό η Αριστερά απαιτείται να επιδείξει σύνθετη γνώση, εναρμονισμένες κινήσεις, πλήρη ενημέρωση του λαού, επιμονή και σθένος, ώστε με την κοινοβουλευτική της επικράτηση να αρχίσει η αντίστροφη πορεία εθνικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Σελίδες: 368

Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει ειδικευθεί σε θέματα Εργατικού, Συνταξιοδοτικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει πλούσια κοινωνική δράση. Από μαθητής Γυμνασίου διώχθηκε για τις δημοκρατικές του ιδέες. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, στη διάρκεια της δικτατορίας, φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και βασανίστηκε από τα Σώματα Ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος.

Την περίοδο 1981-1985, ύστερα από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, ασχολήθηκε με το νομοθετικό έργο της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στους τομείς της εργατικής και της κοινωνικής πολιτικής, με την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εργασίας.

Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος πολλών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και χειρίστηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν, κατά καιρούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας.

Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και μελέτες.

Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχει τρία παιδιά, την Αγγελική, τη Μυρτώ και τον Αλέξη-Αιμίλιο.

Σήμερα διδάσκει Εργατικό και Συνδικαλιστικό Δίκαιο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Έργα του είναι:

Ιδιοκτησία και Εργασιακή Σχέση. Κοινωνικοποίηση: Η Απελευθέρωση της Εργασίας, Έκδοση Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου, β’ έκδοση, Αθήνα 1982.

Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικός Μετασχηματισμός, Έκδοση Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου, Αθήνα 1983.

Η Συμμετοχή των Εργαζομένων στη Σοβιετική Ένωση, Εκδόσεις Στοχαστής, β’ έκδοση, Αθήνα 1984.

Οι Εργασιακοί Θεσμοί στην Ελλάδα, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985.

Συνδικάτα και Εξουσία στη Δυτική Ευρώπη, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985.

Η Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα (1985-1989), Εκδόσεις Αφοί Τολίδη, Αθήνα 1989.

Θεωρητικά Ζητήματα του Συνδικαλιστικού Κινήματος, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1989.

Το 1992 και το Εργατικό Κίνημα, Εκδόσεις Αφοί Τολίδη, Αθήνα 1989.

Νεοφιλελευθερισμός και Υποβάθμιση της Εργασίας, Εκδόσεις Αφοί Τολίδη, Αθήνα 1991.

Εργασία και Συνδικάτα στη Μεταβιομηχανική Κοινωνία, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 1993.

Το Τέλος του Κοινωνικού Κράτους; Αριστερά και Συνδικάτα Μπροστά στην Απορρύθμιση, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, α’ έκδοση Μάρτιος 2008, β’ έκδοση Μάιος 2008.

Από την Ηλεία για τον Κόσμο, Εκδόσεις «Πατρίς» Πύργου, Πύργος, Ιούνιος 2009.

Ασφαλιστικό Ώρα Μηδέν: Το Μέλλον των Συντάξεων, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, α’ έκδοση Μάιος 2010, β’ έκδοση Οκτώβριος 2010.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews