Θέατρο

«Η νύχτα των δολοφόνων» 

«Η νύχτα των δολοφόνων» 

Η «Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα έρχεται στο Θέατρο 104 από την ομάδα α-silen[θ]io σε μετάφραση Γιάννη Θηβαίου και σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη από τις 22 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15. 

Κούβα. Δεκαετία του ‘50. Λίγο προτού ξεσπάσει η Κουβανική επανάσταση. Μια οικογένεια. Μικρογραφία της κοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε σήψη. Οι τρεις ήρωες του Χοσέ Τριάνα μέσα από ένα άγριο παιχνίδι εναλλαγής ρόλων, ρισκάρουν, οργανώνουν, δοκιμάζουν τις αντοχές και τα όρια τους με σκοπό τη σύγκρουση και το γκρέμισμα του αναχρονιστικού κατεστημένου. Είναι σωστή η επιλογή τους; Έχουν το δικαίωμα να προβούν σε μια τέτοια πράξη; Τη στιγμή που το «παλιό» -μάταια- προσπαθεί να επιβάλλει με κάθε τρόπο «όλα να παραμείνουν ακίνητα» έχουν ήδη αρχίσει να κυοφορούνται οι νέες ιδέες. Οι ιδέες της ανατροπής. 

Η «Νύχτα των Δολοφόνων» γράφτηκε το 1964, από τον Κουβανό συγγραφέα Χοσέ Τριάνα, πέντε χρόνια μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1965 , μεταφράστηκε και παίχτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Χοσέ Τριάνα γεννήθηκε στην Καμαγουέη της Κούβας το 1931. Από το 1950 ταξιδεύει στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 1959 ο Τριάνα επιστρέφει στην εξεγερμένη Κούβα για να υποστηρίξει την επανάσταση και το 1965 βραβεύεται με το «Premio Casa de las Américas de Teatro» για το έργο «Η Νύχτα των δολοφόνων», έργο που του χαρίζει διεθνή αναγνώριση. 

Το έργο του Χοσέ Τριάνα είναι μια αλληγορία της πολιτικής κατάστασης στην Κούβα λίγο πριν την εκπνοή της δεκαετίας του ’50. Με το κάλεσμα για επανάσταση να αντηχεί στην ανάγκη των ηρώων- του Λάλο, της Κούκα και της Μπέμπα – να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να ανατρέψουν το καθεστώς. Η ατμόσφαιρα καταπίεσης τους παγιδεύει σε έναν κόσμο ασφυκτικό, αδιέξοδο, ξένο και κλειστό. Τρία αδέρφια που επαναλαμβάνουν συνέχεια ένα αιματηρό συμβολικό παιχνίδι. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναρχίσει, από ποιον κι από ποια μεριά. Ποιος θα έχει το θάρρος να το φτάσει μέχρι το τέλος; 

https://youtu.be/h3kLspPeYzc

Κείμενο: Χοσέ Τριάνα 

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη 

Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης 

Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης 

Επιμέλεια Κίνησης: Άννα Λιανοπούλου 

Φωτογραφίες: Λοΐζος Καμπούρης, Άκης Βαλεργάκης 

Graphic design: Αριάδνη Μιχαηλάρη 

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη 

Παίζουν: Γιώργος Δρίβας, Βίκυ Λέκκα, Αριάδνη Μιχαηλάρη 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15€, μειωμένο (φοιτητών- ανέργων): 12€ 

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα 

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Σταθμός μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 3455020 & 695126982 

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews