Εκδηλώσεις

«Η ψυχή και το σώμα»

«Η ψυχή και το σώμα»

Η έκθεση «Η ψυχή και το σώμα» της ζωγράφου Μάτως Ιωαννίδου, κατά την ίδια την καλλιτέχνιδα, αποτελείται από συνθέσεις πολλαπλών σχεδίων η collages και αποτυπωμάτων με θέμα το σώμα. Το σώμα πάλλεται, ριγεί, εκτινάσσεται, αναδιπλώνεται, μετεωρίζεται, ισορροπεί, αναζητά την επαφή με ένα άλλο σώμα. Παραδίνεται, προσεύχεται, πρόκειται για μια αέναη κίνηση ένωσης – αποχωρισμού, συγχώνευσης – διαφοροποίησης.

Τα έργα είναι φιγούρες κομμένες με φύλλο φελλού χρωματισμένο με κόκκινο κάδμιο από τη μια που δίνουν το αποτύπωμά τους κατοπτρικά από την άλλη. Η υλικότητα του φελλού από τη μια παράγει μια εικόνα απτή και η στάμπα της μορφής απέναντι μια εικόνα άυλη, πρόκειται για μια διαλεκτική σχέση ελεγχόμενης φόρμας και τυχαίου. Δεν υπάρχει καμία ζωγραφική χειρονομία, μόνο υφή και φόρμα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αναφορά στον χώρο που οριοθετεί την κίνηση του σώματος, μια αναφορά σε έναν βιωμένο αστικό χώρο.

Στην ενότητα με τα ζευγάρια, οι φιγούρες είναι κολάζ με χαρτί σταμπωμένο με χρώμα.

Φόρμα και περιεχόμενο απογυμνωμένα, όλων μέτρο ο άνθρωπος. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και χωρίς ακαδημαϊκές αναφορές, ο άνθρωπος ως ψυχή και σώμα σε μια μακραίωνη ιστορία αναπαραστάσεών του.

Λίγα λόγια για τη Ματώ Ιωαννίδου:

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεατρολογία (Σορβόννη 1978-1985) και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (εργαστήρια R. Plin και J. Bertholle, 1981-1985).

1987 – 2001 Καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο Ελληνογαλλικό λύκειο Eugene Delacroix

1997 – 2011 Ίδρυση ενός Κέντρου Εικαστικών Εργαστηρίων(ΛΕΣΧΗ) όπου δίδαξε ζωγραφική και ψηφιδωτό.

1998 – 2002 Σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων δρόμου για παιδιά.

Έχει παρουσιάσει πάνω από 10 ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

*Ο τίτλος της έκθεσης δανεισμένος από την κινηματογραφική ταινία της Ίλντικο Ενιέντι, 2017.

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 20:00- 23:00

Kείμενο έκθεσης : Μαρία Ταμπούκου καθηγήτρια Φεμινιστικών Σπουδών στο University of East London

Επιμέλεια έκθεσης: Γωγώ Κολυβήρα

Επιμέλεια εντύπων και καταλόγου : Ανθή Τσουβαλά, Μάτω Ιωαννίδου

Διάρκεια Έκθεσης: 6 – 17 Νοεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00 (Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00), Σάββατο 11:00 –15:00

Κυριακή κλειστά, Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

Είσοδος Ελεύθερη

Dépôt Art gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 3648174

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews