Βιβλίο

«Η τάξη του χρόνου»

«Η τάξη του χρόνου»

του Carlo Rovelli από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο συγγραφέας των Επτά σύντοµων µαθηµάτων φυσικής µάς ξεναγεί σε ένα γοητευτικό ταξίδι στα βάθη του νοήµατος του χρόνου.

«Είµαστε χρόνος. Είµαστε αυτός ο χώρος, αυτό το ξέφωτο που αποκαλύπτεται χάρη στα ίχνη της µνήµης στις συνδέσεις ανάµεσα στους νευρώνες µας. Είµαστε µνήµη. Είµαστε νοσταλγία. Ποθούµε ένα µέλλον που δε θα έρθει». Ο χρόνος είναι ένα µυστήριο που δε σταµατά να µας σαστίζει. Φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και ποιητές εξερευνούν από παλιά το νόηµά του ενώ οι επιστήµονες έχουν ανακαλύψει ότι η δοµή του διαφέρει από τις απλές διαισθητικές µας ιδέες για αυτόν. Από τον Μπόλτζµαν ως την κβαντική θεωρία, από τον Αϊνστάιν ως την κβαντική βαρύτητα βρόχων, ο τρόπος µε τον οποίο κατανοούµε τον χρόνο έχει υποστεί ριζικές τροποποιήσεις. Ο χρόνος ρέει µε διαφορετικό ρυθµό σε διαφορετικές θέσεις, το παρελθόν διαφέρει από το µέλλον πολύ λιγότερο από όσο πιστεύουµε και η ίδια η ιδέα του παρόντος χάνεται στο απέραντο σύµπαν µας.

Ο Κάρλο Ροβέλλι, µε την εκπληκτική γοητεία του και ένα βαθύ αίσθηµα δέους, συνδυάζοντας την επιστήµη µε τη φιλοσοφία και την τέχνη, ξετυλίγει αυτό το µυστήριο. Η Τάξη του χρόνου, ένα βιβλίο διαφωτιστικό και απροσδόκητα παρηγορητικό, µας δείχνει πως για να κατανοήσουµε τον εαυτό µας πρέπει να στοχαστούµε τον χρόνο – και πως για να κατανοήσουµε τον χρόνο πρέπει να στοχαστούµε τον εαυτό µας.

«Ο Κάρλο Ροβέλλι καταφέρνει να µεταφέρει εξαιρετικά αποτελεσµατικά το µυστήριο των πολύ µεγάλων και των πολύ µικρών πραγµάτων». Φίλιπ Πούλµαν

 «Η σύγχρονη φυσική βρήκε τον ποιητή της. Ένα καθηλωτικό, συναρπαστικό, βαθιά όµορφο βιβλίο». Τζον Μπάνβιλ

Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος

ISBN: 978-960-16-8657-8 

Σελίδες: 256

O Carlo Rovelli γεννήθηκε στη Βερόνα το 1956. Ως θεωρητικός φυσικός, εργάστηκε στην Ιταλία και στις ΗΠΑ, προτού εγκατασταθεί το 2000 στη Μασσαλία. Εκεί διευθύνει την ερευνητική οµάδα κβαντικής βαρύτητας στο Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστηµίου Aix-Marseille. Εκτός από το επιστηµονικό του έργο (πάνω από 200 πρωτότυπα άρθρα), έχει συγγράψει βιβλία εκλαϊκευµένης επιστήµης σχετικά µε τον χρόνο και τον χώρο, καθώς και µια µελέτη για τον Αναξίµανδρο.

Κάτοχος του βραβείου Βασίλη Ξανθόπουλου, έχει τιµηθεί δύο φορές από το Ινστιτούτο Foundational Questions.

Το βιβλίο του Επτά σύντοµα µαθήµατα φυσικής (Εκδ. Πατάκη, 2016), που πρωτοκυκλοφόρησε στα ιταλικά το 2014, µεταφράστηκε σε 41 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατοµµύριο αντίτυπα σε όλο τον κόσµο. Το 2019 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βραβευµένο βιβλίο του Η πραγµατικότητα δεν είναι αυτό που φαίνεται (Premio Galileo, Premio Merck). Το 2019 το Foreign Policy Magazine συµπεριέλαβε τον Κάρλο Ροβέλλι στον κατάλογο των 100 στοχαστών µε τη µεγαλύτερη επιρροή.

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews