Βιβλίο

«Ιστορία της Φιλοσοφίας»

«Ιστορία της Φιλοσοφίας»

του Θεοδόση Ν. Πελεγρίνη από τις εκδόσεις Παπαζήση

Στο πλαίσιο της καλούμενης Διαμάχης μεταξύ των Σχολών της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας, που ξέσπασε κατά τον 18ο αιώνα, η Φιλοσοφία θεωρήθηκε από τους οπαδούς της Θεολογίας σαν θεραπαινίς της Θεολογίας –όχι όμως, σημείωσε ο Καντ υπερασπιζόμενος τον ρόλο της Φιλοσοφίας, για κρατάει το φόρεμα της Θεολογίας ακολουθώντας την, αλλά για να της φωτίζει τον δρόμο πηγαίνοντας μπροστά με το κερί στο χέρι.

Η φιλοσοφία θα μπορούσε, υπό την έννοιαν αυτή, να λεχθεί ότι είναι θεραπαινίς κάθε επιστήμης.

Ο ρόλος της φιλοσοφίας είναι, διευρύνοντας τον ορίζοντα του νου μας, να μας ανοίγει νέους δρόμους, και, αν συμβεί στην διαδρομή μας να βρεθούμε μπροστά σε ανυπέρβλητες δυσκολίες, να μας καλεί επιτακτικά πίσω, στην αρχή του δρόμου, να τον διατρέξομε πάλι υποδεικνύοντάς μας πώς να μην διαπράξομε τα λάθη που μας οδήγησαν σε αδιέξοδα.

Η Φιλοσοφία μετράει ήδη μια διαδρομή εικοσιπέντε και πλέον αιώνων. Πολλά και διάφορα έχουν λεχθεί εκ μέρους των φιλοσόφων στο μακρύ αυτό διάστημα. Καλό είναι να τα δει κανείς αυτά με την σειρά, ξεκινώντας από την αρχή, για να καταλάβει πώς και γιατί η Ιστορία φρόντισε να ξεχωρίσει τους φιλοσόφους σαν μια από τις πιο διακεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

Αυτά, λοιπόν, που, στην μακραίωνη πορεία της φιλοσοφίας, οι απολογητές της εισηγήθηκαν τόσο με την διδασκαλία τους όσο και με τον τρόπο ζωής των περιγράφονται, με ακριβή και άκρως προσιτό στον αναγνώστη τρόπο, στο νέο βιβλίο του Θεοδόση Ν. Πελεγρίνη Ιστορία της Φιλοσοφίας, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link