Βιβλίο

«Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί», σα να λέμε ταξίδι στο χρόνο…

«Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί», σα να λέμε ταξίδι στο χρόνο…

Ο Ken Follett μάς υπενθύμισε με τον τρόπο γραφής του γιατί 868 σελίδες είναι λίγες…

Τον γνωρίσαμε πριν τριάντα χρόνια μέσω του έργου του «Οι Στυλοβάτες της Γης» και αναμέναμε εδώ και καιρό το νέο του βιβλίο «Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση Μαρίας Παπανδρέου (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ), το οποίο είναι ουσιαστικά το προοίμιο των  Στυλοβατών.

«Οι περισσότερες συνθήκες βασίζονται στην ανταλλαγή συμφερόντων».

Πίσω στον πρώιμο Μεσαίωνα γύρω στα 997 μ.Χ. στην Αγγλία: επιθέσεις, Βίκινγκς, βασίλεια, αποικίες, επίσκοποι, μοναχοί, διαδοχές, δολοπλοκίες, απληστία, έρωτες, μίση, φόνοι είναι μερικά από αυτά που συμβαίνουν σε αυτό το εξαιρετικό αφήγημα. Ο συγγραφέας έχει κάνει εις βάθος έρευνα της εποχής, συνδυάζει μοναδικά τα ιστορικά γεγονότα με τους ήρωες του. Σκηνές από την καθημερινή ζωή, περιγραφές πραγμάτων και καταστάσεων σού δημιουργούν την εντύπωση πως βλέπεις επική σειρά εποχής. Το ενδιαφέρον είναι πως δεν υπάρχει ένας κεντρικός ήρωας- πρωταγωνιστής, αλλά εκτυλίσσονται παράλληλες ιστορίες, κομμάτια που συνθέτουν τη συνολική εικόνα. Ο Follett με τον τρόπο που τους παρουσιάζει μάς κατευθύνει στο να συμπαθήσουμε ή αντιπαθήσουμε κάποιους εξ αυτών και ίσως να αλλάξουμε γνώμη στην πορεία, σε καμία πάντως περίπτωση να περάσει κάποιος απαρατήρητος.

Η συνοδεία του χάρτη στην αρχή του βιβλίου βοηθά τον αναγνώστη να ανατρέχει κάθε φορά για να δει πού βρίσκονται οι ήρωες, προς τα πού κατευθύνονται, αλλά και πόσο απέχουν από τον εχθρό.

Δεν ξέρουμε αν «Η πίστη είναι πολύ καλύτερη από τα λεφτά», σίγουρα πάντως ποντάρουμε όλα μας τα λεφτά ότι είμαστε πιστοί αναγνώστες του Ken Follett…

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews