Θέατρο

«Λίμπο (ή των Λυγερών και του Χάρου)»

«Λίμπο (ή των Λυγερών και του Χάρου)»

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζει στις 17, 18, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2020 στις 21.00, την site-specific, αφηγηματική και χορευτική performance «λίμπο (ή των Λυγερών και του Χάρου)».

«Πριν από μήνες και καιρούς που ‘τανε στα μικράτα

και τον ‘στελνε με το στανιό ο πάππος στο σκολείο

ο νιος γνωρίς σκωνότανε, την στράτα για να πάρει

και σε ντουβάρι ανήλιαγο να κάτσει με τις ώρες»

Η παράσταση «λίμπο» δημιουργήθηκε μέσα από επιτόπια έρευνα του Παύλου Σημάτη στο διατηρητέο κτήριο της οδού Τριπόδων 23, στην Πλάκα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο και φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές εκπαιδευτικού υλικού και άυλων τεκμηρίων στην Ελλάδα.

Έχοντας ως αφετηρία μία πρωτότυπη, έμμετρη, ποιητική σύνθεση («Των Λυγερών και του Χάρου») που προσιδιάζει στο παραδοσιακό, ανώνυμο, αφηγηματικό είδος των παραλογών, η παράσταση «λίμπο» ενθέτει στην κεντρική της ιστορία αναχρονιστικά, συμπεριληπτικά στοιχεία, και με άξονα τον αρχιτεκτονικό χώρο, φιλοδοξεί να συναρμόσει δημώδη λόγο και σύγχρονη κίνηση, δίνοντας σάρκα και οστά στο συμβολικό Σώμα της δημοτικής παράδοσης, το οποίο μέσω των performers, αντιπαρέρχεται, κανοναρχείται ή καταστρατηγεί τους κανόνες του ρυθμού, του μοτίβου, του ήχου και του στίχου.

Η δράση αναπτύσσεται σε όλη την έκταση των χώρων (χτισμένων ή αίθριων) του Μουσείου, λαμβάνοντας περιηγητικά χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο προτείνεται στους θεατές μια σκηνοθετημένη πορεία, η οποία συναρθρώνει πολλαπλές διαδρομές: χωρικές και χρονικές, απτές και ιδεατές, προσωπικές και συλλογικές, υπαινικτικές και συγκεκριμένες. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση συμπληρώνει την κίνηση ακολουθώντας το υπερβατικό ταξίδι των σωμάτων (θεατών και performers) προς τη λίμπο.

Σύλληψη- Δραματουργία: Παύλος Σημάτης

Χορογραφία/ Ερμηνεία: Μίνα Ανανιάδου, Ματίνα Κοκολάκη

Αφήγηση/ Τραγούδι: Ελένη Ζαφείρη

Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Μάκκας

Βίντεο/ Promo Trailer/ Φωτογραφίες: Αλέκος Μπουρελιάς, Χρήστος Μπουρελιάς

Graphic Design/ Επικοινωνία: Παύλος Σημάτης

Οργάνωση/ Εκτέλεση Παραγωγής: Παύλος Σημάτης

Παραστάσεις

Δευτέρα 17, 24 Φεβρουαρίου στις 21.00

Τρίτη 18, 25 Φεβρουαρίου στις 21.00

Ώρα προσέλευσης: 20:30

Διάρκεια: 1 ώρα

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα (2 λεπτά από το Μετρό Ακρόπολης), τηλ. 6970923313 και 2103250341

Σχόλια

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews