Βιβλίο

Μια Ιταλίδα μας δίνει λόγους για να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας…

Μια Ιταλίδα μας δίνει λόγους για να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας…

«Η υπέροχη γλώσσα: 9 λόγοι για ν’ αγαπήσεις τα αρχαία ελληνικά»: Το νέο βιβλίο της Andrea Marcolongo προκαλεί, όχι μόνο τους ξένους, αλλά και τους Έλληνες να μάθουν ή να ξαναθυμηθούν γιατί τα αρχαία ελληνικά είναι η γλώσσα που δεν μπορείς παρά να λατρέψεις στη ζωή σου.

Παρόλο που είναι Ιταλίδα, έχει επιδείξει μεγάλο ζήλο για τη γνώση και κατανόηση της γλώσσας μας και το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες.

«Στα ελληνικά επιστρέφουμε όταν έχουμε κουραστεί από την αοριστία, από τη σύγχυση κι από την εποχή μας» Βιρτζίνια Γουλφ

Μέσα στις σελίδες του πονήματός της τα αρχαία ελληνικά ζωντανεύουν, ακούγονται, για την ακρίβεια φωνάζουν καθημερινά ανάμεσά μας. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό έχει επιδείξει η συγγραφέας στο δυϊκό αριθμό, που υπάρχει πέραν του ενικού και του πληθυντικού. Γιατί άλλο γραμματικό τύπο χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε κάτι όταν είμαστε ένας, άλλο όταν είμαστε πολλοί, και τελείως διαφορετικό τύπο όταν είμαστε μόνο εμείς οι δύο. Η γλώσσα ζωγραφική αυτή γλώσσα κατανοεί τη διαφορετικότητα του ζεύγους από το πλήθος.

«Σίγουρα, αν έχεις σπουδάσει αρχαία ελληνικά, αποκτάς και κάποιο ιδιαίτερο τρόπο να μιλάς, να γράφεις ή να σκέφτεσαι ή παραξενιά, θα μπορούσαμε να πούμε».

Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να υιοθέτησαν το φοινικικό αλφάβητο, αλλά το προσάρμοσαν στο ύφος της δικής τους γλώσσας, πχ πρόσθεσαν φωνήεντα, άλλαξαν τη φορά (από δεξιά προς αριστερά) κτλ, όπως αναφέρει στο παρόν βιβλίο η Marcolongo. Επίσης εξαιρετική είναι και η αναφορά της στα πνεύματα (δασεία και ψιλή, για τα οποία κάνει ένα ευφυέστατο λογοπαίγνιο με τη λέξη φαντάσματα) , τους τόνους, τις αποστρόφους, την υπογραμμένη και γενικά στα σημεία στίξεως.

Και βέβαια δε θα μπορούσαν να μην είχαν ξεχωριστό κεφάλαιο τα τρία γένη και οι τρεις αριθμοί, αλλά και η ευκτική, όπως επίσης και η υπέροχη ιστορία της λέξης μακάρι, που στα ιταλικά χρησιμοποιείται σχεδόν αυτουσίως (magari).

«Η μελέτη της ελληνικής γλώσσας συμβάλλει στο να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να ζούμε, ν’ αγαπάμε και να μοχθούμε, να επιλέγουμε και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας. Συμβάλλει επίσης στο να μάθουμε να απολαμβάνουμε τα πράγματα, ακόμα κι αν δεν είναι όλα τέλεια».

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που εμάς τους Έλληνες μας γεμίζει υπερηφάνεια, ενώ στους ξένους αναγνώστες αποτελεί πρόκληση να γνωρίσουν τη δομή, τον τρόπο έκφρασης, αλλά τις ιδιαιτερότητες μιας γλώσσας που αποτελεί τον τρόπο να βλέπεις τον κόσμο…

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews