Βιβλίο

“Μια κουβέντα με τον Γλέζο”

“Μια κουβέντα με τον Γλέζο”

της Ρένας Δούρου από τις εκδόσεις Λιβάνη

Τόσα χρόνια δημοκρατίας στην Ελλάδα, τόσες δεκαετίες εμβάθυνσης και διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσα πολύχρωμα κινήματα από τη δεκαετία του ΄50 και μετά και όλοι αναζητούμε τις εξηγήσεις για το σήμερα από τη γενιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Η αναζήτηση ενός σταθερού λόγου, ενός σημείου αναφοράς που να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, με έφερε στον Γλέζο. Τον μόνο ίσως που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο. Ακριβώς γιατί δεν τον θεωρεί ως «ρόλο», όπως π.χ. οι επαγγελματίες διανοητές, αλλά ως την ίδια του τη ζωή…

Εκ των υστέρων και ξαναδιαβάζοντας τα λόγια του, καταλαβαίνω καλύτερα το ρόλο του βιώματος στις απόψεις του. Γλέζος σημαίνει δράση. Σύγκρουση. Αντίσταση. Λεβεντιά.

Μια μικρή συμβουλή, η οποία συμπυκνώνει και τον τρόπο που γράφτηκε αυτό το βιβλίο: άναρχα εν τέλει. Μπορεί ο αναγνώστης να αρχίσει να το διαβάζει όπως θέλει, από τη μέση, από το τέλος… Όπως και να ‘ναι, δε χάνεται το νήμα της αφήγησης – γιατί ο Γλέζος είναι μεγάλος μάστορας στην αφήγηση, καθώς κατέχει την τέχνη να οδηγεί το συνομιλητή του έξω από την πεπατημένη, να του ανοίγει νέους ορίζοντες, νέες, μη αναμενόμενες, οπτικές. Όποια άκρη κι αν τραβήξει ο αναγνώστης, είναι βέβαιο ότι θα είναι γόνιμη.

σελίδες: 336

Η Ρένα Δούρου γεννήθηκε το 1974 στο Αιγάλεω. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Συνέχισε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Με υποτροφίες επίσης φοίτησε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας και της Τουρκίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Συμμετείχε ως συγγραφέας και ως επιμελήτρια σε εκδόσεις πολιτικού δοκι­μίου. Εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Παραιτήθηκε το Μάρτιο του 2014 προκειμένου να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής».

image002 dourou glezos

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews