Εκδηλώσεις

«Μητέρες- Μια αντισυμβατική ιστορία»

«Μητέρες- Μια αντισυμβατική ιστορία»

Διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Sarah Knott

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women on Top, η Λέσχη Ανάγνωσης «Στο ράφι» και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μάς προσκαλούν την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020, στις 7 το βράδυ, να παρακολουθήσουμε τη διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το ιστορικό έργο της Sarah Knott

«Μητέρες- Μια αντισυμβατική ιστορία»

Για το βιβλίο και τη μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων θα μιλήσουν η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου και η μεταφράστρια του βιβλίου Στέλλα Κάσδαγλη από τον οργανισμό Women on Top, καθώς και η συγγραφέας, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου.

Τί σήμαινε να είσαι μητέρα πριν από δύο αιώνες;

Τί έχει αλλάξει σήμερα και τι έχει παραμείνει ίδιο;

Πώς βιώνουν οι γυναίκες αυτή την εμπειρία, καθώς ο κόσμος αλλάζει γύρω τους;

Όταν η διακεκριμένη ιστορικός Sarah Knott έμεινε έγκυος, έθεσε αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό της. Ωστόσο δυσκολεύτηκε να βρει καταγραφές που αφορούσαν τη μητρότητα. Επί αιώνες τους ιστορικούς απασχολούν θέματα όπως οι πόλεμοι, οι πολιτικές εξελίξεις και οι επαναστάσεις, αλλά οι λεπτομέρειες της καθημερινής φροντίδας ενός μωρού τούς αφήνουν αδιάφορους. Πολλές πτυχές της μητρότητας, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, παραβλέπονται ή λησμονιούνται.

Με γνώμονα το δικό της βίωμα, από την αποβολή ως την κύηση, τον τοκετό και τη βρεφική ηλικία των δύο της παιδιών, η Sarah Knott διερευνά την ολοένα μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων. Αντλώντας στοιχεία από μια ετερόκλητη συλλογή τεκμηρίων –ανολοκλήρωτα γράμματα, βιαστικές ημερολογιακές καταχωρίσεις, δικαστικά αρχεία και μια φιγούρα σε μια ζωγραφιά– το βιβλίο αυτό διασώζει και ζωντανεύει τις χαμένες ιστορίες των συνηθισμένων γυναικών, των συνηθισμένων μητέρων.

Από τις ωδίνες μιας σκλάβας στις φυτείες της Νότιας Καρολίνας ως το θριαμβευτικό χαμόγελο της ερωμένης του βασιλιά που έχει συλλάβει τον διάδοχο του θρόνου· από τη νοικοκυρά των προαστίων της δεκαετίας του 1950 ως την εργάτρια που πάει στο εργοστάσιο με το μωρό της· από την έποικο στο Φαρ Ουέστ με τα οχτώ παιδιά ως τη φεμινίστρια του 1970 που μάχεται για το δικαίωμά της να αποφασίζει αν θα κάνει παιδιά, οι Μητέρες συνθέτουν μια συγκινητική εικόνα της μητρότητας.

 Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση (μέσω της πλατφόρμας zoom)

ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

https://zoom.us/j/95806650412?pwd=UjRNMWRzQ3pYK25lQ0E2ZTRXbysrdz09

ή συμπληρώστε εναλλακτικά τους απαραίτητους κωδικούς στην πλατφόρμα

 Meeting ID

958 0665 0412

Passcode  196779

 Γνωρίστε τις Μητέρες, μέσα από ένα ιστορικό έργο διαφορετικό απ’ όσα έχετε συναντήσει μέχρι σήμερα.

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews