Κινηματογράφος

Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος

Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος

Δεκατρείς ταινίες για να γνωρίσουμε το Νέο Φινλανδικό Κινηματογράφο! Σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, καταπιάνονται με καυτά κοινωνικά ζητήματα και με μια φρέσκια ματιά μας συστήνουν το σύγχρονο φινλανδικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 21 έως τις 27 Μαρτίου. Πρεμιέρες, συζητήσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι σε μια κινηματογραφική εβδομάδα αφιερωμένη στη Φινλανδία που θα απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με την υποστήριξη και την χορηγία της Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα.

Θα προβληθούν δέκα ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ, πρόσφατης παραγωγής.

• Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 20:00 (είσοδος με προσκλήσεις) με την ταινία της Tia Kouvo Family Time / Mummola (Φινλανδία/Σουηδία, 2023, μυθοπλασία, 114’), μια χιουμοριστική και οξυδερκής ματιά στις οικογενειακές σχέσεις, στην μοναξιά και στην συντροφικότητα και στο πώς προσπαθούμε να συνδεθούμε με τους άλλους, χωρίς να τα καταφέρνουμε πάντοτε.

Χαιρετισμοί: Maria Hyvönen, αναπληρώτρια διευθύντρια αποστολής/Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα, Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Jaana Puskala επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Φινλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, Petra Pakkanen, διευθύντρια του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Εισαγωγή: Ingo Starz, επιμελητής του αφιερώματος.

Στην Αθήνα έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτες Hanna Bergholm, Juho Kuosmanen και J-P Valkeapää

Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20.15, στην Ταινιοθήκη, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Γυρίζοντας ταινίες στη Φινλανδία”. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

ΤΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

To ενδιαφέρον για τις φινλανδικές ταινίες συνεχίζει να αυξάνεται εδώ και μία δεκαετία στα μεγάλα φεστιβάλ. Μια νεότερη γενιά κινηματογραφιστών εκπλήσσει με δουλειές αισθητικά πειραματικές που υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους βρίσκεται η μεσαία τάξη και οι κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στην χώρα. Η δομή της οικογένειας, ο εξτρεμισμός της ακροδεξιάς και η προσφυγική κρίση είναι θέματα που τους απασχολούν, αναδεικνύοντας στο σινεμά τις προβληματικές ζώνες ενός δυτικού κράτους. Ο Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα των καιρών μας μέσα από ασυνήθιστες, ευχάριστα ενοχλητικές ιστορίες και εικόνες. Οι ταινίες του Aki Kaurismäki μας έχουν προσφέρει μια εικόνα της Φινλανδίας, όμως η νέα γενιά συμπληρώνει την εικόνα της βόρειας αυτής χώρας μέσα από τη δική της ματιά.

Χρονιά ορόσημο για το νέο φινλανδικό σινεμά θεωρείται το 2016, όταν ο (προσκεκλημένος του αφιερώματος) Juho Kuosmanen βραβεύτηκε με το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες για την ταινία του Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι. Σταθμός θεωρείται επίσης η παλιότερη, βραβευμένη στο Βερολίνο ταινία του Aki Kaurismäki Η Γυναίκα με τα Σπίρτα (1990). Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα, μαζί με πολλές άλλες που έχουν επιλεγεί και συμμετάσχει στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την υπογραφή σκηνοθετών όπως οι Tia Kouvo, Hamy Ramezan και Selma Vilhunen (Φεστιβάλ Βερολίνου), J-P Valkeapää και Mikko Myllylahti (Κάννες), Hanna Bergholm (Σάντανς), Susanna Helke (Λοκάρνο), Teemu Nikki (Τορόντο) Einari Paakkanen (Κοπεγχάγη) και Miia Tervo (Γκέτεμποργκ).

Η επιτυχία του φινλανδικού σινεμά βασίζεται εν πολλοίς στα καλοδουλεμένα σενάρια, στην άρτια κινηματογραφική εκπαίδευση, στα διεθνείς συμπαραγωγές, στην αποτελεσματική προώθηση των ταινιών από το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και γενικώς σε μια εξαιρετική κινηματογραφική υποδομή. Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από τις μισές φινλανδικές ταινίες γυρίζονται από γυναίκες.

21-27 Μαρτίου 2024

Παρασκευή 22 Μαρτίου 19:00

Hanna Bergholm

Hatching / Pahanhautoja

Φινλανδία 2022

Μυθοπλασία, 91’

Το Hatching είναι ένα δράμα τρόμου για μια νεαρή αθλήτρια, την Tinja, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την μητέρα της, μια γυναίκα που έχει εμμονή να παρουσιάζει σε όλον τον κόσμο την εικόνα μιας τέλειας οικογενειακής ζωής μέσα από το δημοφιλές μπλογκ της. Ένα βράδυ, η Tinja βρίσκει ένα παράξενο αυγό. Το κρύβει και το διατηρεί ζεστό. Αλλά όταν εκκολάπτεται, αυτό που προκύπτει είναι απίστευτο.

Παρουσία της σκηνοθέτριας

21:30

J-P Valkeapää

Dogs Don’t Wear Pants / Koirat eivät käytä housuja

Φινλανδία, 2019

Μυθοπλασία , 105’

Η ιστορία παρακολουθεί τον Juha ο οποίος ξεκινά μια απροσδόκητη αλλά δυνατή σχέση με μια dominatrix ονόματι Mona, μετά από ένα τραγικό γεγονός στη ζωή του που τον έχει παραλύσει αισθηματικά. Αναπτύσσει έναν επικίνδυνο εθισμό στον πνιγμό, αλλά η Μόνα τους οδηγεί και τους δύο σε ένα άγριο και τρελό μονοπάτι προς τη συναισθηματική φώτιση. Το Dogs Don’t Wear Pants είναι μια σκοτεινά χιουμοριστική ιστορία απώλειας και αγάπης που μιλά για τον γλυκό πόνο της ύπαρξης

Παρουσία του σκηνοθέτη

Σάββατο 23 Μαρτίου 19:00

Aki Kaurismäki

Η Γυναίκα με τα Σπίρτα / The Match Factory Girl / Tulitikkutehtaan tyttö

Φινλανδία/Σουηδία 1990

Μυθοπλασία, 69’

Ο Kaurismäki, γνωστός για τις σπουδές του πάνω σε απελπισμένους χαρακτήρες, στο σοκαριστικά απολαυστικό The Match Factory Girl οδηγήθηκε σε ακόμα πιο ζοφερά, ανείπωτα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Η Iriς, ζώντας τις μέρες της ως εργάτρια σε ένα εργοστάσιο σπίρτων και τiς νύχτες της ως παραμελημένη κόρη στο σπίτι των γονιών της, κάποια στιγμή φτάνει στα άκρα. Με την ταινία αυτή κλείνει η «Τριλογία του Προλεταριάτου» του σκηνοθέτη.

20:15

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι (στα αγγλικά) με θέμα “Γυρίζοντας ταινίες στη Φινλανδία”. Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Jaana Puskala από το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου. Συντονίζει ο επιμελητής του αφιερώματος Ingo Starz. Συμμετέχουν: Hanna Bergholm, Juho Kuosmanen και J-P Valkeapää.

21:30

Juho Kuosmanen

Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Hymyilevä mies

Φινλανδία/Γερμανία/Σουηδία 2016

Μυθοπλασία, 92’

Το καλοκαίρι του 1962, σύμφωνα με την αληθινή ιστορία, ο Olli Mäki αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Ο δρόμος για την επιτυχία, από την επαρχία της Φινλανδίας μέχρι την καρδιά του Ελσίνκι, μοιάζει να είναι βέβαιος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσει βάρος και να συγκεντρωθεί στην προπόνηση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα… Ο Olli έχει ερωτευτεί τη Raija! Το ερώτημα είναι: παγκόσμιος πρωταθλητής ή πρωταθλητής της δικής σου ζωής;

Παρουσία του σκηνοθέτη

Κυριακή 24 Μαρτίου 19:30

Virpi Suutari

Aalto

Φινλανδία 2020

Ντοκιμαντέρ, 99’

Η ιστορία του Alvar και της Aino Aalto, των δύο κορυφαίων φινλανδών του ντιζάιν και της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Αυτό το μοναδικό ζευγάρι, μαζί και στη ζωή και στην τέχνη, μοιράστηκαν το μεγάλο τους πάθος για την αρχιτεκτονική ανθρώπινης κλίμακας, δημιουργώντας έναν καλύτερο και πιο δημοκρατικό νέο κόσμο. Στην φιλοσοφία τους, ο «μικρός άνθρωπος» βρισκόταν πάντοτε στο επίκεντρο.

21:30

Hamy Ramezan

Any Day Now / Ensilumi

Φινλανδία 2020

Μυθοπλασία, 82’

Ο Ramin Mehdipour και η ιρανική του οικογένεια εδώ και κάμποσο καιρό ζουν σε ένα προσφυγικό κέντρο στη Φινλανδία. Καθώς το αγόρι απολαμβάνει τις σχολικές του διακοπές, η οικογένεια λαμβάνει αρνητική απάντηση στην αίτησή τους για άσυλο. Αφού κάνουν και την τελευταία δυνατή προσφυγή, οι Mehdipour προσπαθούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους και να διατηρήσουν μια θετική στάση ζωής παρά τον κίνδυνο απέλασης.

Δευτέρα 25 Mαρτίου 19:15

Miia Tervo

Aurora

Φινλανδία 2019

Μυθοπλασία, 106’

Ένα βράδυ σε μια καντίνα με χοτ ντογκ στη φινλανδική Λαπωνία, η Aurora, ένα party animal, συναντά τον ιρανό Darian. Ο Darian πρέπει να παντρευτεί μια Φινλανδή για να εξασφαλίσει άσυλο για τον ίδιο και την κόρη του. H Aurora αρνείται καθώς σχεδιάζει να μετακομίσει στη Νορβηγία, απηυδισμένη από την ζωή της. Όμως όταν γνωρίζει την γλυκιά κόρη του, αποφασίζει να τον βοηθήσει

21:30

Selma Vilhunen

Stupid Young Heart / Hölmö nuori sydän

Φινλανδία/ Ολλανδία /Σουηδία 2018

Μυθοπλασία, 102’

Είναι ένα απίθανο νεαρό ζευγάρι: η Kiira, η σταρ μιας χορευτικής ομάδας, και ο Lenni, ένας αδύνατος σκέιτερ. Σε ένα πάρτι επιτέλους συναντιούνται -η εκπλήρωση ενός παλιού ονείρου για τον Lenni. Μετά όμως η Kiira μένει έγκυος. Αποφασίζουν να κρατήσουν το παιδί, αλλά πρέπει να παλέψουν. Ο Lenni βρίσκει υποστήριξη σε ένα γκρουπ ακροδεξιών της γειτονιάς. Μια ολοένα και πιο βίαιη αλυσίδα γεγονότων ξεκινά.

Tρίτη 26 Μαρτίου 19:30

Susanna Helke

Ruthless Times – Song of Care / Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja

Φινλανδία 2022

Ντοκιμαντέρ, 92’

Το Ruthless Times – Songs of Care είναι ένα φιλμ βασισμένο σε ντοκουμέντα που χρησιμοποιεί ένα χορωδιακό τραγούδι για να καταδείξει τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τομέας της φροντίδας των ηλικιωμένων. Παρουσιάζει τον αγώνα των ανθρώπων στο ιατροφαρμακευτικό σύστημα υγείας, που θυμίζει λίγο Μπρεχτ. Ο κινηματογράφος ως ακτιβισμός.

21:30

Mikko Myllylahti

The Woodcutter Story / Metsurin tarina

Φινλανδία 2022

Μυθοπλασία, 98’

Ο Pepe είναι ένας ξυλοκόπος σε μια ειδυλλιακή μικρή πόλη της Φινλανδίας. Μέσα σε διάστημα δύο ημερών, μια σειρά τραγικών γεγονότων σταδιακά καταστρέφει την ήσυχη και ευτυχισμένη ζωή του –όμως ο Pepe φαίνεται να αντεπεξέρχεται μια χαρά. Σαν να κατέχει ένα μυστικό της ύπαρξης, που πολύ δύσκολα καταλαβαίνει κανείς.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 19:45

Einari Paakkanen

Karaoke Paradise / Karaokeparatiisi

Φινλανδία 2022

Ντοκιμαντέρ, 75’

Η Evi, η πιο έμπειρη παρουσιάστρια καραόκε της Φινλανδίας, θέλει να διώξει τον πόνο των πελατών της. Έχοντας στο ενεργητικό της άπειρα μπαρ και έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, συνεχίζει να φορτώνεται τον εξοπλισμό της και να ταξιδεύει στον Βορρά της Φινλανδίας. Το Karaoke Paradise είναι η ιστορία του πώς οι Φινλανδοί έχουν ανακαλύψει μια μοναδική διέξοδο από την μοναξιά.

21:30

Teemu Nikki

Euthanizer / Armomurhaaja

Φινλανδία 2017

Μυθοπλασία, 85’

Αυτό το βίαιο νουάρ, με μια ευδιάκριτη εσάνς φινλανδικού χιούμορ, διηγείται την ιστορία του Veijo Haukka, ενός 50χρονου μηχανικού που το δεύτερο επάγγελμά του είναι να κάνει ευθανασία σε άρρωστα ζώα. Ο Veijo (που το επίθετό του σημαίνει “γεράκι”) έχει μόνο μία αρχή: δεν θανατώνει υγιή ζώα. Μια ιδιόμορφη ηθική ιστορία για τα δικαιώματα των ζώων και τις ανθρώπινες ευθύνες, για τους «καλύτερους φίλους του ανθρώπου» και το τέρας μέσα μας.

Περισσότερες πληροφορίες, σύντομα, στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (http://www.tainiothiki.gr/) και στις σελίδες της στο Facebook (https://www.facebook.com/tainiothikigr) και το Ιnstagram (https://www.instagram.com/tainiothikigr).

Εισιτήριο: 5€., τρεις προβολές: 10 ευρώ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός, τηλ. 6932906657

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews