Κινηματογράφος

«Ο Τυφλός Άγγελος»

«Ο Τυφλός Άγγελος»

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Guy Green στην κινηματογραφική λέσχη «HAU Movie Club» με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Mooviereel συνεχίζουν τη νέα κινηματογραφική λέσχη δωρεάν προβολών «HAU Movie Club» με μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου. Με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας θα προβληθεί η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο Τυφλός Άγγελος» (A Patch of Blue) με πρωταγωνιστή τον Sidney Poitier. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) στις 19:15, με ελεύθερη είσοδο.

Μια από τις πιο σημαντικές ταινίες της αμερικανικής φιλμογραφίας, η ταινία «Ο Τυφλός Άγγελος», σε σκηνοθεσία του Guy Green, γυρίστηκε το 1965 με φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ. Η υπόθεση της ταινίας αφορά την αγάπη μιας νεαρής λευκής τυφλής κοπέλας με έναν μαύρο άντρα.

Η ταινία έχει κερδίσει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Shelley Winters, ενώ ήταν υποψήφια για 4 ακόμη βραβεία: Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Elizabeth Hartman, Σκηνογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Μουσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκηνές φιλιών των Sidney Poitier και Elizabeth Hartman (στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο) κόπηκαν από την ταινία, όταν πρώτο-προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

«Ο Τυφλός Άγγελος» (A Patch of Blue)

Σκηνοθεσία: Guy Green, ΗΠΑ, 1965, 100’

Η 18χρονη Selina (Elizabeth Hartman) είναι μια τυφλή κοπέλα που ζει σε μία τρώγλη μαζί με την αυταρχική μητέρα (Shelley Winters) και τον μέθυσο παππού της (Wallace Ford). Η μητέρα της την έχει απομονώσει από τον έξω κόσμο και της έχει στερήσει κάθε είδους χαρά και μόρφωση. Στον ελεύθερο χρόνο της, κατασκευάζει κολιέ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος. Μια μέρα θα συναντήσει στο κοντινό πάρκο τον Gordon (Sidney Poitier), έναν ευγενικό νέο που της φέρεται με καλοσύνη. Ένα αγνό αίσθημα θ’ αναπτυχθεί μεταξύ τους, καταλήγοντας όμως σε μία περίπλοκη σχέση αγάπης, για την εποχή εκείνη, ανάμεσα σε δύο ευάλωτους ανθρώπους: έναν έγχρωμο νεαρό και μια τυφλή ανήμπορη κοπέλα.

Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» είναι μια ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ανάμνηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Έχει τις ρίζες της το 1926 όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γ. Γούντσον μαζί με την Ένωση Μελετών για τον βίο και την ιστορία των νέγρων, αποφάσισαν να κηρύξουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως «Negro History Week». Με τα χρόνια και τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, αναγνωρίστηκε όλος ο Φεβρουάριος ως μήνας για την ιστορίας των μαύρων. Σήμερα, ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», αγκαλιάζει τις κοινότητες των μαύρων σε όλο τον κόσμο, στον κοινό αγώνα κατά του ρατσισμού.

Ημερομηνία και ώρα: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 19:15

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews