Θέατρο

«Ο βίος του Γαλιλαίου»

«Ο βίος του Γαλιλαίου»

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τη θεατρική περίοδο 2015-2016, στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex, με το εμβληματικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου», με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ιταλού επιστήμονα.

Το έργο γράφτηκε σε μια εποχή που στιγματίστηκε από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπόθεση της ατομικής βόμβας και ο σπουδαίος Γερμανός δραματουργός χρησιμοποίησε την ιστορία του Γαλιλαίου για να σχολιάσει τη διαχρονική ευθύνη των ανθρώπων της επιστήμης, που συνθηκολογούν με την επικίνδυνη και ανεγκέφαλη εξουσία και προσφέρουν, εκόντες άκοντες, τη γνώση τους σε αυτήν, με καταστροφικές συνέπειες.

Οι δογματικές  αντιλήψεις του θεοκρατικού 16ου αιώνα απειλούνται από μια νέα επιστημονική αποκάλυψη. Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός,  Γαλιλαίος, επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. Η τόσο ριζοσπαστική αυτή απόκλιση από τη μέχρι τότε υφιστάμενη θεωρία, οδηγεί τον Γαλιλαίο στην Ιερά Εξέταση. Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης, υποκύπτει στη βία, αποκηρύσσει την θεωρία του, αλλά συνεχίζει την πληθωρική πνευματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μένει σε εμάς να αποφασίσουμε αν και πόσο ανταποκρίθηκε στην αποστολή του.

Μετάφραση / Δραματουργική επεξεργασία:Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική σύνθεση: Χανς Άισλερ

Μουσική διασκευή /προσαρμογή: Νίκος Κυπουργός

Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Σταύρος Σβήγκος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Μακρής, Στράτος Χρήστου, Δημήτρης Αντωνίου, Γιώργος Μπινιάρης, Αμαλία Αρσένη, Κώστας Γαλανάκης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ελίτα Κουνάδη, Βάσια Χρήστου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιάννης Κλίνης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Παντελής Δεντάκης

Παίζουν οι μουσικοί: Όσβαλντ Αμιράλης (κόντρα μπάσο), Κώστας Ιωαννίδης (κλαρινέτο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πιάνο, τρομπόνι)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις  20:30, Κυριακή στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€, 10€ (φοιτητικό), Πέμπτη ενιαία τιμή 13€

Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Rex- Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48 , τηλ. 210.3305074

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews