Ενδιαφέροντα

Οι εκδόσεις Άγρα αποχαιρετούν το Νίκο Μπελογιάννη

Οι εκδόσεις Άγρα αποχαιρετούν το Νίκο Μπελογιάννη

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη σε ηλικία 68 ετών. Ήταν γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη που εκτελέστηκε το 1952 και της Έλλης Παππά, και ανιψιός της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου. Γεννήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Κάστορος το 1951. Η φυλάκιση της μητέρας του κράτησε μέχρι το 1964˙ συνελήφθη ξανά από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967 και εκτοπίστηκε στη Γυάρο. Όπως αφηγήθηκε η Έλλη Παππά, κατά τον τοκετό μέσα στις φυλακές τη συνόδευσαν δύο ποινικές κρατούμενες, γιατί οι πολιτικές κρατούμενες την κρατούσαν σε απόσταση.  

Στις Εκδόσεις Άγρα συνεργαστήκαμε στενά με το Νίκο Μπελογιάννη, και με την έκδοση των βιβλίων της Έλλης Παππά, όσο ζούσε και μετά το θάνατό της, και με την έκδοση δύο βιβλίων του πατέρα του από άγνωστα χειρόγραφα που βρήκε και επιμελήθηκε με τη μητέρα του, και με την έκδοση των δύο δικών του βιβλίων˙ το πρώτο Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία – “Δεν έχουμε να χάσουμε παρά το κεφάλι μας” (2012), που συνέγραψε με την Αγγελική Κώττη, και το δεύτερο Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου – Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής δεξιάς και αριστεράς (2016).

Ο Νίκος Μπελογιάννης, από νωρίς ενταγμένος στο χώρο της Αριστεράς, κράτησε, όπως και η μητέρα του, αποστάσεις από τα δόγματα, τηρώντας μια αιρετική στάση που συχνά τη διάνθιζε με ένα καυστικό χιούμορ».

Σχόλια

Ενδιαφέροντα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ενδιαφέροντα

Copyright © 2015-2016 Clevernews