Βιβλίο

«Όσα χάσαμε στις φλόγες»

«Όσα χάσαμε στις φλόγες»

της Μαριάνα Ενρίκες από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο κόσµος της Μαριάνα Ενρίκες δεν είναι κατ’ ανάγκην ο δικός µας, αρκούν όµως µερικές φράσεις για ν’ αρχίσεις να τον βαδίζεις, να τον ανασαίνεις και να µην τον ξεχάσεις ποτέ χάρη σε µια µοναδική συνταρακτική ζωντάνια. Οι αυτοαποκαλούµενες «Φλεγόµενες Γυναίκες», που διαµαρτύρονται ενάντια σε µια ακραία µορφή οικογενειακής βίας, η µαθήτρια που ξεριζώνει τα νύχια και τις βλεφαρίδες της µε τη βοήθεια της συµµαθήτριάς της, τρεις φίλες που κάνουν χρήση ουσιών δίνοντας όρκους αιώνιας φιλίας στα χρόνια των επιβεβληµένων από την κυβέρνηση της Αργεντινής διακοπών ρεύµατος, ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος Πετίσο Ορεχούδο, µόλις εννέα ετών, hikikomori, µαύρη µαγεία, ζήλια, συναισθηµατική απάθεια, δεισιδαιµονίες της υπαίθρου, εγκαταλειµµένα ή στοιχειωµένα κτίρια… Στις δώδεκα ιστορίες του βιβλίου ο αναγνώστης ξεχνάει αυτά που γνωρίζει και παρακολουθεί από κοντά τις αιφνίδιες ανατροπές και τις έρευνες για πτώµατα που εξαφανίζονται ή επανεµφανίζονται την πιο απρόσµενη στιγµή… Οι ήρωές της –η κοινωνική λειτουργός, η εισαγγελέας ή ο ξεναγός–, όλοι τους παλεύουν για να υπερασπιστούν πλάσµατα κοινωνικώς αόρατα, διερευνώντας έτσι το βάρος της ενοχής, τη συµπόνια, την απανθρωπιά, τις δυσκολίες της συµβίωσης και έναν τρόµο βαθύ και αληθινό.

Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

ISBN: 978-960-16-7342-4

Σελίδες: 264

Η Μαριάνα Ενρίκες είναι µια από τις πιο θαρραλέες και εντυπωσιακές αφηγηµατικές φωνές της εποχής µας. Η Μαριάνα Ενρίκες γεννήθηκε το 1973 στο Μπουένος Άιρες. Σπούδασε δηµοσιογραφία στο Πανεπιστήµιο Λα Πλάτα και αρθρογραφεί στο Radar, το ένθετο για τις τέχνες και τα γράµµατα της εφηµερίδας Página/12. Έχει γράψει τρία µυθιστορήµατα, Bajar es lo peor (1995), Cómo desaparecer completamente (2004) και Este es el mar (2017), τις συλλογές διηγηµάτων Los peligros de fumar en la cama (2009) και Cuando hablábamos con los muertos (2013), τη νουβέλα Chicos que vuelven (2010), τις ταξιδιωτικές ιστορίες Alguien camina sobre tu tumba: Mis viajes a cementerios (2013) και το φιλολογικό πορτρέτο La hermana menor: Un retrato de Silvina Ocampo (2014). Με το Όσα χάσαµε στις φλόγες (Las cosas que perdimos en el fuego, 2016) η Ενρίκες κατέκτησε ένα πολύ µεγάλο κοινό στην Αργεντινή και στην Ισπανία. Το βιβλίο µεταφράζεται σε 25 γλώσσες. Οι κριτικοί το έχουν εγκωµιάσει οµόφωνα και το 2017 απέσπασε το ισπανικό βραβείο Ciutat de Barcelona.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

 • «Σκίτσα σε έκλειψη ηλίου»

  του Έλενου Χαβάτζα από τις εκδόσεις Βακχικόν Σε αυτό το φτηνό και γκροτέσκο τσίρκο κανένα νούμερο δεν...

 • «Αν το Πεις»

  του Gregg Olsen από τις εκδόσεις Bell Μια αληθινή ιστορία εγκλήματος και οικογενειακών μυστικών. Ένας ύμνος στον...

 • «Κύματα ακίνητα»

  της Κατερίνας Ζυγούρα από τις εκδόσεις Βακχικόν Στάθηκα όμορφα απρόσεκτη στη γραφή μου. Στάθηκα απαρέγκλιτα προσεκτική στη...

 • «Μια γυναίκα»

  της Annie Ernaux από τις εκδόσεις Μεταίχμιο Αναζητώντας τη μητέρα. Μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, λιτή και αιχμηρή,...

Copyright © 2015-2016 Clevernews